Focus: Filmhotel

Zondag 15 december wordt het Volkshotel in Amsterdam omgetoverd tot één groot filmhotel. Onder de titel ‘Short Movie Sunday’ zijn overal in het hotel, van de kelder tot in hotelkamers, korte films te zien. Uniek in de wereld.

Een filmhotel. Waarom ook niet? Vorig jaar was de piloteditie van Short Movies Sunday in het Volkshotel een succes, zodat we nu naar de tweede editie kunnen. Het idee is even simpel als uniek: het hotel wordt voor één dag omgetoverd tot een filmhotel. Het is onmogelijk om die dag in het hotel niet bij een film te belanden, want overal zijn korte films te zien. De selectie van de films is in handen van diverse filminstellingen, van wie elk een verdieping ‘beheert’.

In de kelder zijn in cocktailbar Doka muziekvideo’s te zien en horen. Ze zijn geselecteerd door dj, producer en muzieklabeleigenaar Philou Louzolo. In de keuze liet hij zich leiden door de wens clichés over Afrikanen die buiten Afrika wonen te doorbreken. Op de eerste verdieping vertoont de Filmacademie de eindexamenfilms van drie oud-studenten, die nu alle drie aan een speelfilm werken. Om welke alumni het gaat, is nog even geheim.

Op de tweede verdieping zijn geen films, zodat we doorgaan naar de derde. Daarin vertoont de in het Volkshotel gehuisveste Broedplaats VKG experimentele fictie, documentaire en animatie. Op de vierde verdieping bepaalt Lab111 de keuze. Te zien is een eclectische selectie animatie-, genre- en korte filmklassiekers. Op de vijfde verdieping vertoont Cineville de korte films die Nederlandse filmmakers dit jaar maakten ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van Cineville. Tenslotte vertoont openluchtfilmfestival Pluk de Nacht op het dak van het Volkshotel een compilatieprogramma van bizarre, maffe over the top animaties. Bij slecht weer is het programma binnen te zien.

Samengevat: 15 december kan er tussen 15.00 en 21.00 uur door het Volkshotel worden gedwaald, maar op een bed liggen kan ook. Wie niet van film houdt, moet thuisblijven. Tickets kosten in de voorverkoop 11 euro, aan de deur 12,50 euro.


Short Movie Sunday, 15 december in het Volkshotel.