Focus: Film aan zee

Berlin Syndrome

De nazomer is in aantocht dus ook Film by the Sea. Het filmfestival in Vlissingen beleeft zijn negentiende editie van 8 t/m 19 september in de vaste locatie Cine City. Zoals altijd vormt de competitie van literatuurverfilmingen het hart van het festival. Hij bevat twaalf films uit alle delen van de wereld.

Laten we ze kort noemen. In het Hongaarse zwartwitdrama 1945 (Ferenc Török) keren twee joden na de oorlog terug naar hun dorp. Dat zij niet hartelijk worden ontvangen is een understatement. Berlin Syndrome is de opvolger van Cate Shortlands imponerende oorlogsdrama Lore van vijf jaar geleden. Het drama toont de obsessieve liefdesrelatie van een Australische fotojournalist in Berlijn. Het gegeven in het Turkse Daha (Onur Saylak) doet denken aan La promesse, de internationale doorbraak van de Dardennes in 1996. In beide films wordt een jongen door zijn vader meegezogen in criminele activiteiten, in Daha is dat mensensmokkel. In het Canadese C’est le coeur qui meurt en dernier (Alexis Durand-Brault) kampt een man met pijnlijke jeugdherinneringen. In het Amerikaanse The Glass Castle (Destin Daniel Cretton) maken een excentrieke moeder en een alcoholistische vader het hun dochter niet makkelijk.
De voorpremière van het oorlogsdrama HHhH — The Man With the Iron Heart (Cédric Jimenez) gaat over de moordaanslag in 1942 in Praag op het hoofd van de SS Reinhardt Heydrich. In het Spaanse Higuerra de los bastardos (Ana Murugarren) trekt een fascistische strijder zich na de Spaanse burgeroorlog terug in een kluizenaarsbestaan in de overtuiging dat een tienjarig jochie hem wil vermoorden. In het Duitse In times of Fading Light (Matti Geschonneck) begint kort voor de val van de Muur bij een Oost-­Duitse overtuigd communistische familie door te dringen dat men aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat. Het Japanse The Long Excuse (Miwa Nishikawa) volgt het rouwproces van een schrijver na de dood van zijn vrouw door een busongeluk.
Het Azerbeidzjaanse Pomegranate Orchard (Ilgar Najaf) is een moderne bewerking van Tsjechovs Kersentuin. De Duitse filmveteraan Volker Schlöndorff voert in Return to Montauk een oudere schrijver op die na zeventien jaar weer de vrouw ontmoet die hij nooit heeft kunnen vergeten. Het Britse That Good Night (Eric Styles) portretteert een terminaal zieke oude schrijver, die wordt gespeeld door de kort na de opnames overleden John Hurt. In het Deens-Zweedse You Dissappear (Peter Schønau Fog), tenslotte, raakt een schooldirecteur in moeilijkheden als hij beschuldigd wordt van diefstal. De twaalf competitiefilms worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Adriaan van Dis.
Naast de literatuurcompetitie is er een elf films tellende competitie van Franse films, die bestaat uit voorpremières en importfilms. Ook is er aandacht voor Zeeuwse films, waaronder Gevangen licht, een documentaire van Rebecca van Wittene over de fascinatie van beeldend kunstenaar Loek Grootjans voor het Zeeuwse licht. De film gaat op het festival in première.

filmbythesea.nl