Focus: Kijk omhoog Sammy!

Ook genoeg van die gelikte commercials op grote schermen in steden? Af en toe toch maar even omhoog kijken, want Eye Filmmuseum projecteert onder de titel Eye on Screens op vijftig schermen overal in het land vijfhonderd fragmenten uit haar rijke collectie zwijgende films.

Sommige projecten hebben een lange adem. Dat geldt bijvoorbeeld voor Eye on Screens, dat vorig jaar al van start ging, maar nog een jaar doorloopt. Grote kans dus dat je al iets gezien hebt van de vijfhonderd korte fragmenten afkomstig uit films uit de eerste dertig jaar van de filmgeschiedenis. De beelden geven een inkijkje in de wereld en filmcultuur van een eeuw geleden. Elke maand zijn een week lang fragmenten te zien op vijftig grote schermen in heel Nederland.

De curatoren van Eye Filmmuseum selecteerden de fragmenten uit de zwijgende-filmcollectie van Eye. Misschien aardig om te weten dat in het collectiegebouw van Eye meer dan tweehonderdduizend filmblikken – vele duizenden kilometers celluloid – worden bewaard. Uniek is de collectie van filmpionier, distributeur en exploitant Jean Desmet (1875-1956), die bestaat uit honderden zwijgende films, waaronder vele unieke kopieën van films die nergens anders bewaard zijn gebleven. De Desmet-collectie maakt deel uit van het Memory of the World Register van Unesco.

Veel fragmenten in Eye on Screens komen uit deze collectie, maar er zijn ook beelden te zien uit de collectie van Willy Mullens (1880-1952), die als pionierende producent en regisseur in heel Nederland gebeurtenissen op film vastlegde. Ook maakte Mullens filmportretten van steden en dorpen, waar de locale bevolking graag naar kwam kijken, al was het maar om te zien of men zichzelf of vrienden of kennissen in de film aantrof.

Ook te zien in Eye on Screens zijn fragmenten uit onbekende (in)gekleurde films uit de beginperiode van de cinema. Deze bits & pieces hebben vaak een betoverende kwaliteit, maar uit welke films ze komen is niet (meer) te achterhalen. Het zijn de verweesde snippers celluloid uit het verleden van de zwijgende cinema, waarin tachtig procent van de films verloren is gegaan. Eye on Screens wekt de verdwaalde fragmenten weer tot leven.


Eye on Screens | Op vijftig schermen in het hele land | Tot juni 2023