Focus: Eight Treasures Unveiled

Acht filmparels

Touki Bouki

Martin Scorsese is behalve een briljant filmmaker ook een filmliefhebber. Met zijn World Cinema Project redt hij half en helemaal vergeten films van de ondergang. Rialto De Pijp en Rialto VU vertonen tot eind februari onder de titel Eight Treasures Unveiled acht van de filmparels die het World Cinema Project conserveerde.

Omdat filmerfgoed niet vanzelf in goede staat blijft, richtte Scorsese in 2007 het World Cinema Project op. Doel: het conserveren en vertonen van belangrijke films die vergeten dreigen te worden. De keuzes worden bepaald door een Raad van Filmmakers. Daarin zitten onder andere Guillermo del Toro, Wim Wenders, Walter Salles, Alejandro González Iñárritu en Cristu Puiu. De Raad kijkt naar de mondiale filmcultuur, zodat niet alleen westerse films gered worden.

Van de 54 tot nu toe geconserveerde films vertonen Rialto De Pijp en Rialto VU er acht. Alle titels zijn twee keer te zien. De reeks opent met Memories of Underdevelopment (Tomás Gutiérrez Alea, 1968), een combinatie van fictie en documentaire die een prachtig zwart-wit tijdsbeeld geeft van de begindagen van Castro’s Cuba.

De andere zeven films op een rijtje. Het in Irak spelende, maar in Syrië gedraaide The Dupes (Tewfik Saleh, 1973) voert drie wanhopige werkloze Iraakse mannen op, die illegaal Koeweit proberen binnen te komen. Het Braziliaanse Pixote (Hector Babenco, 1980) is een aangrijpend portret van het leven van een straatjongen in het criminele milieu van São Paulo. De Zuid-Koreaanse klassieker The Housemaid (Kim Ki-young, 1960) werd in 2010 internationaal herontdekt, nadat filmmaker Im Sang-soo er een remake van maakte. In de thriller krijgt een getrouwde man een verhouding met het dienstmeisje in huis. In het Senegalese Touki Bouki (Djibril Diop Mambéty, 1973), waarin droom en werkelijkheid door elkaar lopen, wil een arm jong stel naar Parijs, maar blijft het steken in Dakar. Schilderachtig en hyp­notiserend zijn de tableaux vivants in De kleur van de granaatappel, Sergej Paradzjanovs film uit 1968 over de legendarische Armeense troubadour Sayat Nova. In het Filippijnse in een krottenwijk spelende Insiang (Lina Brocka, 1976) verandert het leven van een dochter in een hel als de schofterige vriend van haar moeder bij hen intrekt. En in het Iraanse Chess of the Wind (Mohammad Reza Aslani, 1976) strijden erfgenamen over de erfenis van een rijke weduwe. Het is een wonder dat de film te zien is, want hij was verloren gewaand totdat er een kopie op een vlooienmarkt werd gevonden.


Eight Treasures Unveiled | 15 december 2023 t/m 26 februari 2024 | Rialto De Pijp/Rialto VU, Amsterdam