Focus: Eerst naar de film en dan een relatie

Les choses de la vie

Je kunt je natuurlijk blind in een liefdesrelatie storten, maar dat is vragen om ellende. Beter is het om eerst in het Ketelhuis de serie Scènes voor een huwelijk te gaan zien. Te zien zijn films over de valkuilen in de liefde. Ze zijn gekozen door ‘liefde-experts’, die over hun keuzefilm worden geïnterviewd door Volkskrant-recensent Floortje Smit.

Op 6 december praat Corine Koole, die duizenden Nederlanders heeft gesproken over de liefde, over Les choses de la vie (1970), het geweldige liefdesdrama met Romy Schneider en Michel Piccoli. Als iemand verstand  van de liefde zou moeten hebben is het Koole. Tenminste, als we ervan uitgaan dat praten met mensen over liefde kennis oplevert. Al jarenlang spreekt Koole wekelijks met mensen over liefdesrelaties voor haar Volkskrant-rubriek Lust en liefde. Ook schrijft ze de rubriek Verlaten vrouwen in Linda. Daarnaast schreef ze boeken over liefdesrelaties en de valkuilen erin. Om er een paar te noemen: De zeven wetten van de liefde, Hoe mannen liefhebben en Hij/Zij en de liefde.

Dat Koole ook verstand van films heeft, blijkt uit haar keuze voor Les choses de la vie. In deze film van Claude Sautet schittert Michel Piccoli als een architect die als hij met zijn auto dodelijk verongelukt sleutelmomenten uit zijn liefdesleven aan zich voorbij ziet trekken. Snel wordt duidelijk uit de flashbacks dat de man niet kon kiezen tussen bij de vrouw blijven met wie hij vele jaren getrouwd is, en met wie hij een volwassen zoon heeft, of verder gaan met zijn minnares, gespeeld door een weergaloze Romy Schneider.

Schneider toont aangrijpend hoe zij emotioneel heen en weer geslingerd wordt tussen doorgaan met een man die niet kan kiezen en blijven hopen dat hij dat ooit wel zal doen. De dit jaar overleden Piccoli is ontroerend als een man die zich in een bankschroef klem voelt zitten tussen twee liefdes. Geen machogedrag maar onmacht. Het empathische drama doet ook weer eens beseffen wat voor geweldige acteursregisseur Sautet was. Wie organiseert er een retrospectief?


ketelhuis.nl