Focus: Eastern Neighbours 2023

Op bezoek bij de buren

Ivan’s Land

Het Eastern Neighbours Film Festival pakt in de vijftiende (jubileum)editie groter uit dan ooit. Het festival, dat reflecteert op de sociale, culturele en politieke situatie in Centraal, Oost- en Zuidoost Europa, vertoont ruim vijftig films. Ook zijn er bijna dertig regisseurs, acteurs, scenaristen en producenten op het festival aanwezig.

Het festival opent met de Oekraïense documentaire Zemlya Ivana (Ivan’s Land) van Andrii Lysetskyi. Geen film over de oorlog, maar een portret van de naïeve/volkskunstenaar Ivan Prichodko. De in Oekraïne bekende Prichodko heeft geen kunstopleiding, maar weet van alles in zijn omgeving kunst te maken. De film volgt hem onder andere als hij een expositie krijgt in een prestigieus kunstcentrum in Kyiv en plotseling in het middelpunt van de belangstelling staat in de kunstwereld. Wat voor effect heeft dat op hem?

Natuurlijk negeert het festival de oorlog niet. Vijf Oekraiense films gaan over de strijd tegen de Russen en de gevolgen. Daaronder de documentaire Waking Up in Silence (Mila Zhluktenko & Daniel Asadi Faezi), over de psychische strijd van naar Duitsland gevluchte Oekraïense kinderen om een nieuw leven op te bouwen.

Naast het reguliere programma zijn er speciale programma’s. ‘In Focus Slowakije’ geeft met zeven films een beeld van de diversiteit van de Slowaakse cinema. Een van de films is de documentaire All Men Became Brothers (Robert Kirchoff). De film portretteert Alexander Dubcek, in de jaren zestig in Tsjechoslowakije het boegbeeld van ‘communisme met een menselijk gezicht’. In 1968 werd dat streven bruut de kop ingedrukt door de inval onder leiding van Rusland van de communistische ‘broederlanden’.

Het programma ‘Arbeidersklasse vs kapitalisme’ telt drie films over het destructieve kapitalisme. Daaronder de geestige Bulgaarse documentaire The Cars We Drove Into Capitalism (Georgi Bogdanov & Boris Missirkov), die de overgang van communisme naar kapitalisme toont aan de hand van typen auto’s in de voormalige Oostblok­landen.

Het festival besluit met het Kroatische Seventh Heaven (Jasna Nanut), een zwarte komedie over een man die voor zijn vrouw verbergt dat hij verliefd is op een ander. Nanut komt er op het festival over praten.


Eastern Neighbours Film Festival | 22 t/m 26 november | Filmhuis Den Haag | Een selectie is te zien in meerdere filmtheaters in het land