Focus: De buren uit het Oosten

Love Around the World

Hoe goed kennen we de Oost-Europese cinema? Niet goed genoeg vindt het Eastern Neighbours Film Festival (ENFF). Op het festival kunnen we deze cinema beter leren kennen. Met speciale aandacht voor Kroatië.

De Kroatische openingsfilm Love Around the World (Andela Rostuhar en Davor Rostuhar) en de slotfilm Freedom on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom – beiden documentaires – vatten de reikwijdte van het ENFF goed samen.

In Love Around the World reizen de pasgetrouwde makers de wereld over om te ontdekken hoe culturen liefdesrelaties vormgeven. De de Oekraïense documentaire Freedom on Fire (Evgeny Afineevsky) laat daarentegen zien hoe de haat van een dictator de Oekraïense bevolking in een nachtmerrie stort, maar ook de wil versterkt om de tiran te weerstaan.

In de dagen tussen deze twee inhoudelijk tegengestelde films vertoont het festival meer dan dertig films – de helft speelfilms, de andere helft documentaires – waarin het hele spectrum van menselijk gedrag aan bod komt. Van liefde tot haat, van vrolijkheid tot treurnis. Vrolijkheid is te vinden in de Tsjechische satire Occupation, waarmee debuterend regisseur Michal Nohejl vorig jaar in Tsjechië de prijs voor beste film won. In de in de jaren zeventig in Praag spelende film valt een dronken Sovjet-officier met een jerrycan benzine een café binnen, waar een theatergroep een feestje viert. Als de officier voelt dat hij als representant van de Russische bezetter niet welkom is, trekt hij zijn pistool. Hoe de idioot tot zinnen te brengen? De film toont de moed van sommige bezoekers en de lafheid van andere. De parallel met het huidige Oekraïne zal niemand ontgaan.

Ook te zien is de Nederlandse première van A Ballad van de Bosnische Aida Begic, die eerder in Cannes prijzen won met Snow (2008) en Children of Sarajevo (2012). In A Ballad trekt een vrouw na tien jaar huwelijk weer in bij haar dominante moeder. Haar dochtertje heeft ze bij haar man achter moeten laten, waarna een bikkelharde strijd om de voogdij begint. Over ontsporende tienerrelaties gaat het Noord-Macedonische Sisterhood (Dina Duma). Daarin belandt een innige vriendschap tussen twee tienermeiden in gevaarlijk vaarwater als jongens een rol gaan spelen in hun leven.


Eastern Neighbours Film Festival | 23 t/m 27 november | Filmhuis Den Haag