Focus: Drie keer Robert Mitchum

Cape Fear

Filmtheater Cinerama in Rotterdam presenteert in april drie klassiekers met Robert Mitchum (1917-1997). River of No Return, Cape Fear en The Friends of Eddy Coyle tonen de veelzijdigheid van de acteur.

Waarom lukt het de ene acteur wel om een filmster te worden en een ander niet? Natuurlijk: geluk speelt een rol, maar dat verklaart niet alles. Er speelt ook zoiets ongrijpbaars als charisma.

Robert Mitchum had het in overvloed, waarbij bijzonder was dat hij mannen én vrouwen aansprak. De Amerikaanse criticus en schrijver Carrie Rickey weet waarom: ‘Women wanted to be with him, men wanted to be him.’ Dat zou zo maar eens waar kunnen zijn, waarbij hielp dat Mitchum in zijn meer dan honderd films een scala aan personages speelde. Hij speelde even makkelijk een romantische held als een zwijgzame loner.

In de in 1875 spelende western River of No Return (Otto Preminger, 1954) is hij een ex-gevangene die zijn wilde verleden achter zich laat en boer wordt. Tegen zijn zin moet hij weer het ruige pad op als hij beroofd wordt door een criminele gokker, die zijn eigen vrouw (Marilyn Monroe) als oud vuil behandelt. Dat de schoft denkt er mee weg te komen, is uiteraard een fatale vergissing met Mitchums personage in de buurt. Vrouwen zagen in River of No Return een moedige kerel die het opneemt voor een vrouw, mannen zagen een macho held die voor zijn optreden Marilyn Monroe als beloning krijgt.

In Cape Fear (1962), tegenwoordig vooral bekend door Martin Scorsese’s remake, toont Mitchum dat hij ook een griezel kan spelen. In de thriller is hij een psychopaat die na acht jaar gevangenisstraf voor verkrachting wraak wil nemen op zijn advocaat en diens gezin.

In The Friends of Eddy Coyle (1973) ten slotte speelt Mitchum (die in 1949 zelf twee maanden gevangenisstraf kreeg voor het roken van een joint) een kleine crimineel die om strafvermindering te krijgen met de politie samenwerkt. Als zware criminelen hem ervan verdenken bankovervallers aan de politie te hebben verraden is zijn leven niet zeker meer.

Drie keer Robert Mitchum, drie keer terug naar het Gouden Hollywood.


Robert Mitchum | Vanaf 6 april | Cinerama, Rotterdam