Focus: Dood aan braafheid

Wrong Cops

Ja, ze zijn er nog: liefhebbers van cult- en B-films, die zich niets aantrekken van goede smaak en culturele correctheid. Op 10 en 11 mei zijn ze in Leeuwarden te vinden bij het filmfestival Cinematig. Iedereen is welkom.

Zo kan het ook: je praat en klaagt met vrienden wat over de brave huidige cinema, richt een groepje op dat zich Not the B’s noemt, en organiseert vervolgens een filmfestivalletje. Zo ging het vorig jaar mogelijk in Leeuwarden met als gevolg het festivalletje Cinematig. Volgens de organisatoren was het ‘een heerlijke eerste editie met prachtige films en veel lol’. Dat schreeuwde uiteraard om een vervolg, dat 10 en 11 mei in Leeuwarden in Neushoorn en Poppodium Asteriks wordt gehouden. Het festival opent in Asteriks met Wrong Cops (Quentin Dupieux, 2013). De film speelt zich af in Los Angeles, waar zo weinig misdaad is dat een agent uit verveling in drugs gaat handelen. Als er een dode valt, is er een serieus probleem: waarheen met het lijk? Na de vertoning is er een muziekprogramma.

Op 11 mei zijn er drie films te zien in Neushoorn. In Abrakadabra (Luciano en Nicolás Onetti, 2018) raakt een goochelaar in een dodelijk kat-en-muisspel verwikkeld met een sadistische seriemoordenaar. Wie wil, ziet in de Argentijnse film een hommage aan de giallo, het Italiaanse horrorgenre, dat vorig jaar met de remake van Suspiria weer even in de aandacht stond. The Hoard (Jesse Thomas Cook en Matt Wiele, 2018) is een nepdocumentaire over een tv-productieteam dat een pilot maakt voor de ultieme realityshow. Loopt niet goed af. Cinematig besluit met de Mad Max-parodie FP2: Beats of Rage (Jason Trost, 2018).

Geen festival zonder prijzen. Daarin lijkt Cinematig dan wel weer op een gewoon filmfestival. De winnaar van de publieksprijs gaat naar huis met The B’s Knees. Geen geldprijs, maar eeuwige roem.


notthebs.nl/cinematig-2