Focus: Dag van de Korte Film

Skógafoss

De associatie is snel gemaakt: kortste dag van het jaar – korte film. Zes jaar geleden leidde het tot de eerste Dag van de korte film, een Europees initiatief om het stiefkindje van de filmwereld meer aandacht te geven. In Nederland doen dit jaar op 21 december ruim twintig filmtheaters mee aan de Dag van de korte film. Zij vertonen van jong Nederlands talent zes korte films die op internationale festivals zijn vertoond en/of prijzen wonnen. De kortste film is het twee minuten durende Kort maar krachtig (Junaid Chundrigar), waarin een jonge held razendsnel een prinses moet redden.

Skógafoss (Niels Bourgonje) gaat over de complexe relatie van een zoon met zijn ouders. Wordt! (Amos Mulder) stelt in het fakenieuwstijdperk de vraag wat de waarde van taal is als woorden iets anders vertellen dan beelden. De spelende mens (Sanne Rovers) portretteert mensen die zich uitleven in activiteiten als het spelen van historische figuren of crossen door modderpoelen. In Tex (Jonas Smulders) neemt een meisje wraak op een rivale als deze het aanlegt met haar vriend. In Hallo Salaam (Kim Brand) gaan twee kinderen met hun moeders mee naar Lesbos om in een vluchtelingenkamp te helpen.

Alleen in EYE zijn naast de zes Nederlandse ook twee Belgische films te zien. Het aan het einde van de negentiende eeuw in Afrika spelende This Magnificent Cake! (Emma de Swaef en Marc James Roels) draait om een getroebleerde koning, een pygmee, een mislukte zakenman, een portier en een deserteur. In Bloeistraat 11 (Nienke Deutz) blijken twee hartsvriendinnen als de puberteit aanbreekt minder onafscheidelijk dan zij dachten.

De meeste filmtheaters vertonen naast het programma voor volwassenen een acht films tellend internationaal animatieprogramma voor kinderen vanaf vier jaar. Dit programma loopt na 21 december nog een week door. Te zien zijn: Meeting Between Seasons (Marjan van der Heijden), L’homme aux oiseaux (Quentin Marcault), White Crow (Miran Miošić), O cágado (Luís da Matta Almeida en Pedro Lino), Clapotis (Mor Israeli), De kast (Maarten Koopman), Macarooned (Alan Short en Seamus Malone) en Mr. Night Has a Day Off (Ignas Meilũnas).