Focus: Claudia Cardinale in Italiaanse filmweek

Claudia Cardinale in Otto e mezzo

Is Claudia Cardinale dol op Nederland? Je zou het denken, want drie jaar na haar bezoek aan het festival Film by the Sea komt de legendarische diva alweer. In Eye is ze 7 juni eregast op de openingsavond van de Italiaanse filmweek Fare Cinema.

In 1955 won de zeventienjarige Cardinale in Tunis, waar ze met haar Siciliaanse ouders woonde, een schoonheidswedstrijd. De prijs was een bezoek aan het filmfestival van Venetië. De rest is geschiedenis: Cardinale belandde als sekssymbool in de Italiaanse filmwereld, maar bewees snel dat ze ook uitstekend kon acteren. In de jaren zestig speelde ze schitterende rollen in onder meer Fellini’s Otto e mezzo (1963) en Visconti’s Rocco e i suoi fratelli (1960) en Il gattopardo (1963). 

In Eye zal de inmiddels 81-jarige Cardinale vóór de vertoning van Il gattopardo geïnterviewd worden over haar ervaringen in de filmwereld. Drie jaar geleden zei ze er in NRC dit over: ‘Ik heb mezelf nooit als sekssymbool gezien. Dat is het geheim. De truc is om van binnen sterk te zijn en je niet te conformeren aan wat anderen in je willen zien.’

Er valt nog meer te beleven tijdens de door het Italiaanse Cultureel Instituut georganiseerde filmweek. Zo vertoont het culturele instituut vijf films waarin de actrice schittert. Ook het Ketelhuis doet mee met de Italiaanse filmweek met de vertoning van vier recente Italiaanse films: Due piccoli Italiani (Paolo Sassanelli, 2018), Nome di donna (Marco Tullio Giordana, 2018), Contromano (Antonio Albanese, 2018) en Momenti di trascurabile felicità (Daniele Luchetti, 2019). Ten slotte praten onder de titel ‘Caffè Cinematografico’ Italiaanse filmprofessionals in Eye over hun werk en ervaringen in de filmwereld.


iicamsterdam.esteri.it | eyefilm.nl | ketelhuis.nl