Focus: Claude Monet in Zaandam

Bomb It

Claude Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam en maakte er vijfentwintig schilderijen. Ruim honderdvijftig jaar later maken twee kunstenaars van elk schilderij een muurschildering in Zaandam. Filmtheater De Fabriek organiseert twee benefietfilmavonden om het project financieel tot een goed einde te brengen.

Waarom Parijzenaar Claude Monet in 1871 vier maanden in Zaandam ging wonen, is raadselachtig. Na het uitbreken van de Frans-Duitse oorlog in 1870 vluchtte hij met vrouw en zoontje naar Londen, maar zeven maanden later maakte het gezin de overtocht naar Holland en vestigde het zich in Zaandam. Geen kwaad woord over deze stad, maar het was nu niet bepaald het wereldcentrum van de kunst. Maar Monet voelde zich er thuis, blijkens zijn Zaandam-promotie in een brief aan collega Camille Pissarro: ‘Zaandam is wel heel bijzonder en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Ik geloof dat we een goed onderkomen hebben gevonden. De Hollanders maken een prettige en gastvrije indruk.’

Vier maanden en vijfentwintig schilderijen later vertrok Monet alsnog weer naar Parijs. Maar drie jaar later was hij voor twee maanden terug in Amsterdam. Ook toen had hij zijn schildersezel bij zich, wat twaalf schilderijen opleverde. Twaalf jaar later was hij nog een maand in de Bollenstreek, met als resultaat zes schilderijen.

Replica’s van Monets Zaanse schilderijen zijn te zien in het MonetAtelier in Zaandam en omdat het volgend jaar Monet-jaar is in Zaandam staan er talrijke nieuwe Monet-activiteiten op stapel. Waaronder een project waarbij van alle Zaandamse Monet-schilderijen muurschilderingen worden gemaakt door kunstenaars Piotr Bacynski en Maciej Gadek. Inmiddels hebben zij er zes gemaakt, dus er zijn er nog negentien te gaan. Om het project financieel tot een goed einde te brengen zijn er twee benefietfilmavonden in De Fabriek, op 20 april en 20 juli. Te zien zijn dan respectievelijk de graffiti-documentaires Bomb It (2007) en Bomb It 2 (2010). De Amerikaanse documentairemaker Jon Reiss portretteert in dit tweeluik de mondiale wereld van street art. Bij de vertoningen zijn Bacynski en Gadek aanwezig. Ook is er vóór Bomb It een videointroductie van Jon Reiss. Bij de vertoning van Bomb It 2 is hij in levenden lijve aanwezig.


Monet in Street Art: Bomb It | 20 april | De Fabriek, Zaandam
Monet in Street Art: Bomb It 2 | 19 juli | De Fabriek, Zaandam