Focus: Fietsen in de bioscoop

El prado de las estrellas
De Spaanse wielerronde La Vuelta heeft dit jaar drie etappes in Nederland. Om precies te zijn in Utrecht en Brabant. Chassé Cinema in Breda haakt aan met Cinema y ciclismo, met de hele zomer elke maandag een ‘fietsfilm’.
Geen gebrek aan drama en tragiek in de wielersport. Als om dat te benadrukken opent Cinema y ciclismo 4 juli met Pantani: The Accidental Death of a Cyclist (James Erskine). De documentaire gaat over de tragische levensloop van Marco Pantani. De wielrenner won in 1998 zowel de Tour de France als de Giro, maar stierf zes jaar later op 34-jarige leeftijd in een hotelkamer een eenzame dood door een combinatie van medicijnen en drugs. Na de vertoning is er een gesprek met ex-wielrenner Michael Boogerd.
Een week later is A Sunday in Hell (Jørgen Leth) te zien. De in 1976 sensationele film brengt met twintig camera’s, waarvan één in een helikopter, met veel aandacht voor de kasseien en achterafweggetjes de wielerklassieker Parijs-Roubaix in beeld. Nagesprek met ex-wielrenner Roger de Vlaeminck.
Op 18 juli staat The Racer op het programma. De documentaire volgt in 1998 in de Tour de France de Belgische meesterknecht Dom Chabol, die dolgraag ooit een dag in het ‘geel’ zou willen rijden. Nagesprek met ex-wielrenners Richard Groenendaal en John den Braber.
Op 25 juli kunnen we naar Transcarpathians (Aitor Saiveda), een documentaire over een Madrileens fietskoeriersbedrijf, waarin de medewerkers op het maffe idee komen om over een oude bergroute van Krakau naar Kyiv te fietsen. Het blijkt nogal een uitdaging.
Op 1 augustus staat La sonrisa verdadera (Juan Rayos) op het programma. De documentaire volgt twee broers, van wie één blind en autistisch, op een dertig dagen durende tocht per tandem door Marokko.
De speelfilm La bicicleta (Sigfrid Monléon) volgt het leven van de fiets van een oude amateurwielrenner in Valencia. Via de fiets maken we kennis met drie vrouwen die voor een keuze in de liefde staan.
In de documentaire De quijotes y semillas (Patxi Uriz en Jordi Matas) fietsen een chefkok en een permacultuur-specialist van Baskenland naar Malaga. Onderweg ontmoeten ze mensen die zaden van traditionele gewassen van de ondergang redden.
Ten slotte, in de speelfilm El prado de las estrellas,van de vorig jaar overleden Mario Camus, ontmoet een oudere man een jonge knul, die hij gaat helpen om een goede wielrenner te worden. En passant levert de film kritiek op de verwaarlozing van het platteland en het perverse winstbejag van de vastgoedsector.
Cinema y ciclismo | 4 juli t/m 22 augustus | Chassé, Breda