Focus: Cinema Colombiano 2023

In harmonie met de natuur

Ayênan

Wat weten we van de Colombiaanse cinema? Erg weinig. Onder de titel Cinema Colombiano – Visiones de la tierra (‘visioenen van de aarde’) presenteert filmhuis Cavia in Amsterdam Colombiaanse films die reflecteren op de uiteenlopende omgang van Colombianen met de aarde.

Het is een open deur, maar hij kan niet vaak genoeg worden ingetrapt: er zijn volkeren die wél fatsoenlijk met hun natuurlijk omgeving omgaan. Zoals de oorspronkelijke bewoners van een regio in Colombia, die in de half uur durende documentaire Ayênan (Felipe Castelblanco & Lydia Zimmermann) een ritueel in een heilig landschap uitvoeren om vrede en harmonie te bevorderen tussen regio’s, culturen en de niet-menselijke wereld.

Hoe je de aarde ook volslagen zinloos kunt vernietigen is te zien Suspensión (Simón Uribe Martínez), dat stukken toont van snelwegen en bruggen die nooit zijn afgemaakt. Het zijn overblijfselen van menselijk falen, die als een metafoor voor de falende Colombiaanse staat kunnen worden gezien.

Het sociaal-realistische drama La pesca del atún blanco (Maritza Blanco) voert jongeren op die liever balen ‘witte tonijn’ (cocaïne) uit de zee vissen, dan op echte visvangst gaan. Vóór de vertoning van deze film wordt het boek Afro Stories from the San Juan: Women Social Leaders, Healing, Memory and Peace van Martha Luz Machado Caicedo gepresenteerd. Het boek is een oproep om de strijd van kleine boeren van de oorspronkelijke Colombiaanse bevolking te steunen om hun land en harmonieuze manier van landbouw te behouden.

Verder staan op het programma vier korte films van filmmakers uit Putumayo, het Colombiaanse Amazonegebied. In Kuri iaku (Pedro Luis Jajoy Juajibioy) vlucht een door een restauranteigenaar uitgebuite tweeling en gaan ze op zoek naar hun moeder. Uaman Luar (Yenny Gisela Tnadioy) is een vijf minute durende film met heilige muziek van de oorspronkelijke bevolking in Putumayo. In Tras su huella infinitas (Robert Brand) vertelt de maker het aangrijpende verhaal over de moord van het Colombiaanse leger op zijn broer. In de film reist hij naar de plek waar zijn moeder vervolgens stierf van verdriet. In Niñe entallada (Juan Carlos Jamioy Juajibioy) tenslotte krijgt een meisje een met spiritualiteit verbonden gift van haar opa.

Na de films er een fiesta met DJ Doombiamberos.


Cinema Colombiano – Visones de la tierra | 16 september | Filmhuis Cavia, Amsterdam