Focus: Cinedans – Dance on Screen Festival

The Ferryman

Wie nieuwe ontwikkelingen in de dansfilm wil ontdekken moet van 9 t/m 12 maart naar Cinedans — Dance on Screen Festival in EYE gaan. De veertiende editie van het dansfilmfestival kijkt naar verleden, heden en toekomst van de dansfilm. Te zien zijn Nederlandse en internationale films.

Bij die laatste hoort The Ferryman van Gilles Delmas en Jamien Jalet, een filmische en choreografische exploratie van de animistische wortels van rituelen, dans en beweging. In de combinatie van documentaire en fictie, die zich afspeelt in vulkanische landschappen op Bali en in Japan en Schotland, is onder andere performancekunstenares Marina Abramovic te zien. De documentaire Garden portretteert choreograaf Medhi Walerski tijdens het werken aan de voorstelling Garden bij het Nederlands Dans Theater. Filmmaker Michael Maurissens onderzoekt in de documentaire The Body as Archive met wetenschappers en dansers (o.a. Michael Schumacher) of het lichaam als een soort kennisarchief functioneert en autonome intelligentie bevat. De documentaire Dancer (Steven Cantor) portretteert Sergei Polunin, het Russische enfant terrible in de internationale danswereld.
In het programma State of the art van de Nederlandse dansfilm zijn nieuwe films van onder andere Shilesh Boharan, Lukáš Timulak, Nicola Hepp en Jasmijn Schrofer te zien. Ook wordt teruggeblikt op de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, de meest experimentele periode uit de geschiedenis van de dansfilm. In dat kader zijn onder meer te zien Understatement (Frans Zwartjes en Beppie Blankert, 1973), Reaction in A (Noud Heerkens, 1979), Cargo (René Hazekamp en Piet Rogie, 1989), en Shot (Wilbert Bank en Bianca van Dillen, 1983).
Het programma Non fiction shorts bevat korte films op het snijvlak van dansfilm en documentaire. Dans is daarin de taal en het middel om maatschappelijke thema’s aan de orde te stellen. Tenslotte vertoont het festival de dansfilm It’s Team to Leave the Body, het resultaat van de samenwerking tussen het dans- en performance platformWhyNot, de Berlijnse filmstudio Blank Blank Film en de Finse muzikant Stiletti Ana.

cinedans.nl