Focus: Cinedans 2024

Kankantri: The Silk Cotton Tree

Cinedans bestaat twintig jaar en viert dat met, uiteraard, (inter)nationale dansfilms, zowel in de zalen vn Eye Filmmuseum als online. Te gast is de Amerikaanse multidisciplinaire kunstenaar Celia Rowlson-Hall. Zij geeft een masterclass en presenteert haar films.

Wat is een dansfilm? De organisatoren van Cinedans weten het. ‘De dansfilm kenmerkt zich door een krachtige visuele beeldtaal waarin het lichaam spreekt en het publiek meevoert in een verhaal zonder woorden’, staat op de website. Al twintig jaar vertoont Cinedans zulke films.

In de jubileumeditie is dat niet anders. De Internationale Shorts Competitie is het hart van het festival en telt ruim dertig films, geselecteerd uit ruim driehonderd inzendingen. Verdeeld in zes blokken van een uur variëren ze in lengte van één tot vijfentwintig minuten. Te zien zijn onder andere de dansers Alexander Ekman, Jefta van Dinther, Tanin Torabi, Samatha Shay en het Scottish Ballet.

Ook is er de New Dutch Competitie met daarin onder andere Q5: The Quintessentials van choreograaf Sarita Sarada en regisseur Jelle Posthuma. Deze vijf korte films zijn geïnspireerd zijn op waacking, een dansvorm die in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstond in de Latijns en Afro-Amerikaanse lgbtqi+ gemeenschap in Los Angeles als reactie op discriminatie en repressie.

Breaking the Chains is de titel van een special met dansfilms over postkoloniale thematiek. De films schetsen vanuit verschillende (historische) perspectieven en culturen een beeld van voorouderlijke rituelen, onafhankelijkheidsstrijd, spiritualiteit en slavernij. Zoals in Kite Zo A: Laisse les os (Kaveh Nabatian), over vodou-rituelen in de Haïtiaanse cultuur als verzet tegen onderdrukking, armoede en natuurrampen. Ook te zien is de wereldpremière van Kankantri: The Silk Cotton Tree van choreograaf en regisseur Gabri Christa. De maker liet zich inspireren door het leven van de voorouders van haar Surinaamse vader.

Kunstenaar Celia Rowlson-Hall geeft een masterclass over hoe ze dans en film samensmeedt in haar films. Het programma Embrace the Messiness tenslotte blikt met archiefmateriaal en films terug op het vijftigjarige bestaan van de Amsterdamse School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling.


Cinedans Fest | 20 t/m 24 maart | Eye Filmmuseum, Amsterdam
Cinedans Web | 20 t/m 31 maart | Online