Focus: Cinedans en de Nederlandse dansfilm

Physical Culture

Cinedans Fest, het jaarlijkse dansfilmfestival, presenteert onder de titel New Dutch Shorts de stand van zaken in de Nederlandse dansfilm. Daarnaast is er de International Student Dance Film Competition en zijn er verdiepende programma’s.

New Dutch Shorts bevat een brede selectie van dansfilms van Nederlandse makers. Onder meer te zien zijn Physical Culture (Anna Bogomolova), The Paper Ensemble #16 (Jiska Rickels & Jochem van Tol) en R.I.O.T. (Hesdy Lonwijk).

In de International Student Dance Film Competition dingen dertien films mee, geselecteerd uit bijna negentig inzendingen uit 28 landen. Daaronder The Divine Flower, waarmee Tessa van der Riet afstudeerde aan de Filmacademie. De film gaat over het loskomen van jonge vrouwen van geïnternaliseerd gedrag en beperkende opvattingen over het vrouwelijk lichaam.

Speciale aandacht is er onder de titel New Circus voor films waarin het circus een rol speelt. Zoals de documentaire Even When I Fall (Neal & Kate McLarnon), over twee Indiase vrouwen die als kind aan een circus werden verkocht, maar die er vijftien jaar later in slagen om zelf een circus in Nepal op te zetten. Het is ook een van de films met het thema ‘Female empowerment’, een van de drie rode draden door het festivalprogramma. De twee andere zijn ‘Erfgoed en nalatenschap’ en ‘Fluïde relaties’.

‘Erfgoed en nalatenschap’ toont films over persoonlijke familiegeschiedenissen en historische gebeurtenissen. Zoals in Mud Water (My-Linh-le), waarin legende en werkelijkheid in het landschap van de Californische Bay Area met elkaar versmelten. In Romance van regisseur en choreograaf Samantha Shay komen verleden, heden en toekomst samen in een choreografie die doet denken aan het werk van Pina Bausch.

In ‘Fluïde relaties’ gaat het om de vervaging van grenzen op allerlei gebied: tussen de seksen, maar ook tussen mens en natuur, oud en jong, en mens en materie. In Super Natural (Jorge Jácome) smelten performers, van wie sommige met en andere zonder handicap, op het eiland Madeira samen met de flora en fauna. En over de verkenning van niet-menselijke vormen van bewustzijn gaat Songs from the Compost: Mutating Bodies, Imploding Stars (Eglė Budvytytė).

Naast films zijn er op het festival workshops, lezingen en talks. Een aantal films uit het programma is ook online te zien.


Cinedans | 24 t/m 26 maart | Eye Filmmuseum, Amsterdam