Focus: Dansfilms

A Dance for Ren Hang

Bezoekers van Cinedans weten wat hen te wachten staat: een festival in het teken van de dansfilm. De achttiende editie draait om verbinding, vernieuwing en meerstemmigheid. Te zien zijn 130 films uit bijna veertig landen.

Het hart van Cinedans is ook nu weer een overzicht van de stand van zaken in de internationale dansfilm. Nieuw dit jaar is de internationale filmcompetitie Dancescreen, die wordt georganiseerd in samenwerking met IMZ International Music + Media Centre. Deze dansinstelling organiseert elke drie jaar met een wisselend internationaal dansfilmfestival deze competitie. Dit jaar is Cinedans partner.

Ook nieuw dit jaar is de Performance Relay Competition, waarin de beste filmische voorstellingsregistraties van de afgelopen twee jaar met elkaar strijden. Te zien is onder andere Political Mother: The Final Cut van regisseur en choreograaf Hofesh Shechter. Ook te zien hierin is Stranger Than Paradise van het Oostenrijkse dansgezelschap Liquid Loft. Ook Swan Lakes, met choreografieën van Cayetano Soto, Hofesh Shechter en Marco Goecke, strijdt mee in deze competitie.

Het festival presenteert drie specials. Ballet Unleashed toont de hangt naar vernieuwing in het klassiek ballet. Black Dance Matters en de Salon Hiphop & Romanticism Now! bieden een historisch perspectief en reflectie op diversiteit in de danswereld. En in de special XXXplicit Dance draait het om de historische relatie tussen seks en dans.

Speciale aandacht is er voor de dansfilm uit Taiwan, die zich kenmerkt door een dans- en filmtaal waarin westerse en Aziatische invloeden samenkomen. Ook Nederland wordt niet vergeten: New Dutch Shorts toont een selectie dansfilms van vaderlandse bodem.

Het festival vertoont ook een aantal documentaires over de werkwijze van choreografen en dansers of over een project of dansstroming. Zoals Why We Fight van regisseur Mirjam Devriendt en choreograaf Alain Platel. Of Ailey van regisseur Jamila Wignot over de oprichter van het Alvin Ailey American Dance Theater, waarin dansers de Afro-Amerikaanse identiteit in dans tot uitdrukking brengen. Ten slotte tonen de programma’s Virtual Reality Focus en het Moving Media Installatieprogramma innovatief interdisciplinair werk.

Uiteraard is er een randprogramma met lezingen, workshops, pitches en Q&A’s. Wie het festival niet fysiek kan of wil bezoeken, kan online kijken naar de films in de competities Dancescreen, New Dutch Shorts en Performance Relay. Ook is een aantal documentaires online te zien.


Cinedans | 22 t/m 26 juni | Eye Filmmuseum & A-Lab, Amsterdam + online