Focus: Boring? Not boring!

Children of Satan

De prijs voor de beste festivalnaam kan het nieuw muziek-, theater- en kunstfestival Boring in Haarlem alvast niet meer ontgaan. Ironie natuurlijk, want het festival is verre van saai. Filmliefhebbers kunnen naar twee bijzondere cinemaconcerten in de Schuur.

Zoals de naam al doet vermoeden, wil Boring geen gewoon kunstfestival zijn. Het festival is een initiatief van Stichting Parklab, dat originele creatieve uitingen in Haarlem stimuleert. In beleidstaal: ‘ParkLab heeft ten doel om de creatieve schakel te vormen tussen kunsten en dagelijkse cultuur in Haarlem en daardoor meer vrijheid te creëren voor het niet-identieke.’

In de praktijk betekent het dat het festival Boring zich niet richt op gevestigde kunst, maar op kunstenaars die de status quo uitdagen. De bezoeker zit niet weggezakt in een zaal, maar wordt geprikkeld door uitdagende voorstellingen. Zoals Goodbye Erdogan, waarin theatermaker Betal Özay een man speelt die in de kelder van een rechtbank omgeven is door wapens. Hij komt uit een plaats waar kunst verboden is en kunstenaars gevangen worden gezet. Maar wie is hij?

Naast theatrale voorstellingen zijn er exposities, performances en muziekoptredens, uiteenlopend van hiphop en garagepunk tot elektronische soundscapes, techno en rave. In de Schuur zijn op 21 januari twee korte cinemaconcerten, die eerder te horen en te zien waren op Roffa Mon Amour in Rotterdam. Producer en dj Kessler begeleidt met een elektronische score de korte film La persistente (Camille Lugan, 2018), over een jongen die in de Pyreneeën een zoektocht begint naar zijn gestolen motorfiets, die voor hem niet alleen een vervoermiddel is, maar ook een liefdesobject. De film werd geselecteerd voor La Semaine de la Critique op het filmfestival in Cannes.

Geluidskunstenaar Caline with C verzorgt de score bij Children of Satan (Thea Hvistendahl, 2019). Daarin verdenken twee door religie geobsedeerde meisjes op een zomerkamp een nieuwkomer ervan over satanische krachten te beschikken als er vreemde dingen gebeuren. Dat moet wel slecht aflopen.


Boring | 20 & 21 januari | Diverse locaties, Haarlem