Focus: Bob Marley leeft!

Als hij in 1981 niet op 36-jarige leeftijd was overleden, zou Bob Marley dit jaar 75 jaar zijn geworden. De promotieclub voor Caribische films Carribean Creativity presenteert van 1 t/m 20 februari in tien filmtheaters het Marley 75 Film Festival. Een filmhommage aan de koning van de reggae, het icoon van de rastafari-beweging en de beschermheer van blowers.

Wie in de jaren zeventig van de vorige eeuw had voorspeld dat een lied van Bob Marley ooit in een voetbalstadion zou klinken, was voor gek verklaard. Reggae was voor vage blowers en niet voor de harde kern. Het kan verkeren, want sinds 2008 schalt bij thuiswedstrijden van Ajax Marley’s ‘Three little birds’ (“Don’t worry ’bout a thing/‘cause every little thing/gonna be allright”) door de Arena.

Een bewijs dat Marleys klassiekers nog springlevend zijn. Wie dat ook vindt, kan in tien filmtheaters films over Marley, maar ook over de bronnen van de reggae en over Jamaica zien. Zoals de speelfilm No Place Like Home: Redux, die de Jamaicaanse regisseur Perry Henzel begin jaren tachtig draaide op Jamaica. Het sociale drama over corruptie en raciale spanningen ging verloren in een faillissement, maar werd in 2006 terug gevonden.

De documentaire Journey to Jah (Noël Dernesch en Moritz Springer, 2013) volgt twee Europese reggaesterren op hun zoektocht op Jamaica naar inspiratie en zingeving. Ze worden geconfronteerd met de rauwe realiteit op het eiland. In de woorden van Alborosie: “God leeft hier, maar satan ook.”

De documentaire Studio 17: The Lost Reggae Tapes (Mark James, 2019) geeft een portret van de legendarische Studio 17, waarin reggaegrootheden als Marley, Peter Tosh en Gregory Isaacs hun platen opnamen. In de Jamaicaanse klassieker Rockers (Theodoros Bafaloukos, 1978) gaan een platenverkoper en zijn vrienden de strijd aan met de criminaliteit in Kingston. In de speelfilm Sprinter (Storm Saulter, 2018) hoopt een jonge Jamaicaanse hardloper dat zijn atletiekcarrière hem naar Amerika brengt, zodat hij er zijn moeder kan ontmoeten, die er als illegale immigrant al tien jaar werkt om haar gezin te kunnen onderhouden. Uiteraard ook te zien: Marley (Kevin Macdonald, 2012), de bijna drie uur durende definitieve documentaire over Marley.


caribbeancreativity.nl