Focus: Ballet Romeo en Julia in de bioscoop

Romeo & Juliet

Livestreams van opera’s in de bioscoop kenden we al, maar deze maand kunnen we in ruim tien filmtheaters naar een drie uur durende ballet­uitvoering van Romeo en Julia door het Londense Royal Opera House.

Van je familie moet je het hebben. Nou, Romeo en Julia niet. Hadden ze maar niets met hun families te maken. Dan zou Shakespeare’s liefdesdrama over de twee hartstochtelijke geliefden een happy end hebben gehad. En ze leefden nog lang en gelukkig. Helaas, door de rivaliteit en vijandschap van de families Capulet en Montague in Verona tarten de twee geliefden met hun verboden liefde het noodlot. Wat eindigt in de dood, tragisch genoeg ook nog eens door een misverstand tussen de twee geliefden. Gruwelijk verhaal, maar ook een meeslepende tragedie over jeugdige onschuld versus vastgeroeste wrok en jaloezie van benepen volwassenen.

Dat Romeo en Julia onverwoestbaar is, blijkt uit het overeind blijven van de liefdestragedie in alle genres en disciplines. Er zijn honderden theatervoorstellingen, films, musicals en balletten van het stuk gemaakt. In Nederland bewerkte Rudi van Dantzig in 1967 het toneelstuk tot een ballet, waarbij hij zich baseerde op de eerste balletversie van Romeo en Julia door Leonid Lavrovski in 1940. Dantzigs choreografie wordt nog geregeld opgevoerd, zoals ruim twee jaar geleden door Nationale Opera en Ballet. Twee jaar vóór Van Dantzig bewerkte choreograaf en directeur Kenneth MacMillan van The Royal Ballet de tragedie tot een ballet. Ook deze choreografie geldt als een klassieker en wordt nog steeds opgevoerd. De opvoering ervan door The Royal Ballet is op Valentijnsdag in een drie uur durende livestream te zien in diverse theaters door het land.


Royal Ballet: Romeo & Juliet | 14 februari | Parkvilla (Alphen a/d Rijn), Gigant (Apeldoorn), Focus (Arnhem), Chassé (Breda), Natlab (Eindhoven), Concordia (Enschede), De Cacaofabriek (Helmond), Filmtheater Hilversum, Louis Hartlooper Complex (Utrecht), AnnexCinema (Woerden), CineCity (Vlissingen) en De Fabriek (Zaandam).