Focus: Avontuurlijk arthousefestival in Tilburg

My Wonderful Wanda

Ook in de arthousewereld bestaat kuddegedrag en loopt iedereen vaak achter dezelfde films aan. Maar niet het 013 Cinecitta International Film Festival in Tilburg. Dit festival vertoont internationale films die ten onrechte (nog) weinig aandacht hebben gekregen. Elf van de zeventien films op de derde editie van het festival zijn Nederlandse premières.

Het 013 Cinecitta International Film Festival opent met de Zwitserse satirische komedie My Wonderful Wanda van Bettina Oberli, over een Poolse jonge vrouw die een rijke oude Zwitserse man verzorgt. Het leidt tot tragikomische verwikkelingen, waarin de Poolse moet leren om voor zichzelf op te komen in de slangenkuil van zijn familie.

De slotfilm van het festival is What Do We See When We Look at the Sky? van de Georgische regisseur Alexandre Koberidze. De film is een romantische komedie, maar geeft een verfrissend surrealistische draai aan het genre. Een ontmoeting tussen twee twintigers leidt tot liefde op het eerste gezicht, maar een boosaardige betovering gooit roet in het eten. Dat klinkt raadselachtig, maar de film, die op de Berlinale werd bekroond met de prijs van de internationale filmkritiek, maakt het geloofwaardig dankzij een poëtische beeldtaal en talrijke visuele vondsten.

De overige vijftien films zijn afkomstig uit bijna evenzoveel landen. Drie eruit gelicht. In de internationaal uitstekend ontvangen debuutfilm Azor van de Zwitser Andreas Fontana moet een bankier tijdens de dictatuur in Argentinië keizen tussen integriteit en opportunistisch financieel eigenbelang. In het eveneens uitstekend ontvangen Italiaanse Bad Tales (Damiano en Fabio D’Innocenzo) leidt in een Romeinse buitenwijk gedoe tussen buren en hun kinderen tot een tragedie. Bekroond met de prijs voor beste scenario op het filmfestival van Berlijn. Dat er geweldige films worden gemaakt in Zuid-Korea bewijst ook weer de debuutfilm Moving On van Yoon Dan-bi. Een tienermeisje en haar jongere broer trekken met hun gescheiden vader bij hun opa in. Als er ook nog een tante bij komt wonen, worden de verhoudingen ingewikkeld. Het zorgvuldig geobserveerde drama won op het filmfestival in Rotterdam de Bright Future Award.

Het is duidelijk: 013 Cinecitta International Film Festival is een avontuurlijk arthousefestival voor iedereen die verder wil kijken dan wat al bekend en beroemd is.


013 Cinecitta International Film Festival | 13 t/m 17 oktober, Cinecitta, Tilburg