Focus: Chinese films en Asian Pride boot op Amsterdam Pride

New Beijing, New Marriage

Het ene Aziatische land is het andere niet, maar grofweg lijdt de lgbtiq+ gemeenschap in Azië onder zware uitsluiting en onderdrukking. CinemAsia vertoont tijdens Amsterdam Pride drie films over de lgbtiq+ gemeenschap in China. Ook vaart voor het eerst een Asian Pride boot mee tijdens de Canal Parade.

Eerst een schokkende feit: in 23 Aziatische landen is homoseksualiteit strafbaar. Ook is in veel van deze landen landen ‘cross dressing’ verboden en loopt iedere niet-hetero gevaar op willekeurige arrestatie, gedwongen uithuwelijking en gendergerelateerd geweld. Niet alleen de overheid, maar ook familie, buren en collega’s vertrappen de rechten van lgbtiq+ mensen.

In Nederland beschermt de overheid hun rechten, maar achter de voordeur van in Nederland wonende Aziatische families spelen zich nogal eens drama’s af. Een andere gerichtheid dan de heteroseksuele wordt door veel Aziatische ouders niet geaccepteerd. Begrijpelijk dus dat veel Nederlands-Aziatische lgbtiq+ mensen een verborgen leven leiden. Om deze gemeenschap zichtbaarder te maken, participeert CinemAsia Film Festival in Amsterdam Pride. Het doet dat onder andere met drie films over de lgbtiq+ gemeenschap in China.

Lan Yu

Op 3 augustus om 21.00 uur is op het Mercatorplein in Amsterdam de recente Hongkong-queer-klassieker Lan Yu (Stanley Kwan, 2001) te zien. Het in de jaren tachtig in Beijing spelende drama over een oudere succesvolle zakenman, die moet kiezen tussen de schijnwereld van zijn comfortabele heteroseksuele leven of een openlijk en oprecht leven met een student, won een karrenvracht prijzen in onder meer Taiwan. In China werd de film nooit officieel uitgebracht, maar was hij op (illegale) internetsites een groot succes.

Op 4 augustus om 20.00 uur vertoont CinemAsia onder de titel New Rainbow China in het Student Hotel in Amsterdam twee documentaires. In New Beijing, New Marriage (Popo Fan, 2009) gaan homoseksuele stellen in 2009 in Beijing de straat op om voor het homohuwelijk te demonstreren. In China PK Queens (Xiaogang Wei, 2019) treedt een dragqueen op voor duizenden fans. Deze gebeurtenissen lijken nu al uit een ander tijdperk te komen, want homomanifestaties en dragqueen-optredens zijn inmiddels ondenkbaar in het huidige, lgbtiq+ vijandige China. Na vertoning van de twee films is er een panelgesprek over lgbtiq+ activisme in China met Popo Fan en Xiaogang Wei, de regisseurs van beide films.

In het Student Hotel is er ook de foto-expositie Better Together te zien over de lgbtiq+ gemeenschap in China. De Chinese fotograaf Shawn Zhang geeft daarin met foto’s en verhalen een inkijkje in het leven van queer personen in China.

Het slotstuk van CinemAsia’s Asian Pride-activiteiten is de deelname op 6 augustus aan de Canal Pride met de boot Phoenix Rising. Uiteraard geen toevallige naam, want de mythische feniks staat ook in Azië voor vernieuwing, herboren worden en opstaan uit een verslagen situatie. Op de boot varen onder andere mee filmmaakster en CinemAsia-oprichter Doris Yeung en de twee regisseurs van de genoemde Chinese documentaires.


Asian Pride Amsterdam | 30 juli t/m 7 augustus | Student Hotel en Mercatorplein, Amsterdam