Focus: Architectuurfestival in Rotterdam

Venice Elsewhere

Net als over voetbal heeft iedereen een mening over architectuur. Wie serieus wil meepraten, moet de dertiende editie van het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) niet overslaan. Te zien zijn ruim tachtig films over stad en architectuur. Daarnaast zijn er debatten, inleidingen en lezingen.

Geen betere stad voor een architectuurfilmfestival dan Rotterdam, dat zich de afgelopen decennia als architectuurstad heeft geprofileerd. Wat niet wil zeggen dat het AFFR de blik naar binnen richt. Juist niet, want het programma bevat onder de titel More Than Houses films over de relatie tussen architectuur en steden overal op de wereld. Daarbij gaat het altijd over de vraag welke rol architectuur speelt in steden. Draagt ze bij aan een sociale kloof door zich in dienst te stellen van een elite, die geen boodschap heeft aan financieel minder bedeelde bevolkingsgroepen? Of neemt ze haar sociale taak serieus? Helaas moeten we de rol van architecten en stedenbouwers niet overschatten, stellen de festivalorganisatoren. Zij zijn vaak ‘machteloze goden’ wier ontwerpen soms ‘heel andere betekenissen en functies krijgen dan voorzien’.

Genoeg stof voor debatten, inleidingen en lezingen, maar natuurlijk ook voor films. Het festival opent 6 oktober in Theater Zuidplein met Venice Elsewhere. De poëtische documentaire van filmmaker en antropoloog Elia Romanelli toont plekken in Europa die naar Venetië vernoemd zijn. De bewoners koesteren er een stil verlangen om ooit het echte Venetië te bezoeken, een stad die voor hen een geïdealiseerde werkelijkheid is in een verscheurde geglobaliseerde wereld.

Na de openingsfilm speelt het tot 10 oktober durende festival zich af in LantarenVenster. Er is te veel te zien om op te noemen. We beperken ons tot de vier films die het festival aan het einde vertoont onder de titel ‘Best of AFFR’. Richard Lepastrier: Framing the View (Anna Cater) portretteert de ecologisch bewuste Australische architect Lepastrier, die (houten) huizen maakt die opgaan in de natuur. The Bubble (Valery Blankenbyl) schetst een beeld van een gigantisch woonoord voor bemiddelde bejaarden in Florida, die alleen oog hebben voor hun eigen geluk. Charlotte Perriand, Pioneer in the Art of Living (Stéphane Ghez) portretteert Perriand, een vernieuwende Franse ontwerper in de eerste helft van de vorige eeuw. En de documentaire Building Bastille! The Tangled and Improbable Story of the Opera Bastille (Leif Kaldor) gaat over de realisering van de Opera Bastille. De Canadese architect Carlos Ott kreeg in 1982 de opdracht, waarna hij in Frankrijk werd geconfronteerd met politieke intriges en economische tegenslagen. Misschien flauw, maar had iemand iets anders verwacht in Frankrijk?


Architectuur Film Festival Rotterdam | 6 t/m 10 oktober, LantarenVenster/Theater Zuidplein/RDM, Rotterdam