Focus: Architectuur en een betere wereld

The Real Thing

Hoe kunnen stedenontwerpers en architecten bijdragen aan een leefbaarder wereld? Op het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR), dat van 9 t/m 13 oktober in LantarenVenster wordt gehouden, zal het vooral daarover gaan met films, lezingen en debatten.

“Het Architectuur Film Festival Rotterdam 2019 onderzoekt hoe onze manier van denken en leven drastisch zal moeten veranderen om een leefbaarder en gelijkwaardiger samenleving te garanderen. Hoe gaan ontwerpers, stadmakers en bouwers de nieuwe wereld vormgeven? Bieden nieuwe inzichten en technologische oplossingen zekerheid voor de toekomst of zijn we verlamd geraakt en ‘lost in transition’?” Aldus de toelichting van de organisatoren op de elfde editie van het AFFR, waarmee ze ook nu weer bewijzen dat het festival over de architectuurschutting heen kijkt en met beide benen in de maatschappij staat.

Het festival opent met The Real Thing (Benoit Felici, 2018). Die titel mogen we ironisch opvatten, want de film toont replica’s van iconische gebouwen, zoals de London Bridge in Shanghai en de Sint-Pietersbasiliek in Ivoorkust. Wat is de drijvende kracht achter deze nepgebouwen? Prestige? Toerisme? Na de film is er een Q&A met de maker.

Het programma bevat ruim tachtig films over stedenbouwers en architectuur in alle delen van de wereld. Te veel om op te noemen. Ook het noemen van een paar titels doet geen recht aan het programma. Oké, vooruit, er is één film die vooral cinefielen zal aanspreken. De documentaire A Concrete Cinema (Luz Riecello) portretteert een oude Argentijnse metselaar, die in zijn bioscooploze dorpje op het dak van zijn huis een bioscoopje bouwt, waarin hij aan enthousiaste dorpelingen klassiekers vertoont. Dat is pas filmliefde!


affr.nl