Focus: Afrikaanse films

The Mercy of the Jungle

Er zijn veel films te zien in Nederland, maar films uit Afrika komen we (nog steeds) te weinig tegen. Het iAfrica Film Festival doet er op 4, 5 en 6 oktober in Filmhuis Den Haag iets aan met de vertoning van lange en korte films uit Afrika.

Het festival opent met The Mercy of the Jungle (Joël Karekezi). Het drama volgt in 1998 in de Tweede Congolese Oorlog een Rwandese sergeant en een rekruut, die hun bataljon uit het oog zijn verloren, zodat ze met elkaar moeten optrekken. Geïsoleerd in de jungle beginnen zij zich vragen te stellen over de absurditeit van de oorlog. Ondertussen moeten zij samen overleven in de jungle. De film, die schitterende natuurbeelden bevat, is een pleidooi voor menselijkheid.

Diep menselijk is ook het in Kenia spelende Supa Modo (Likarion Wainnaina), over een doodziek meisje in een dorpje dat ervan droomt om een superheld te zijn. De dorpelingen doen er alles aan om haar fantasie tot werkelijkheid te maken. Je moet een hart van steen hebben om niet geraakt te worden door de film, die meer dan veertig internationale prijzen won.

Naast deze twee speelfilms vertoont iAfrica Film Festival ruim tien korte films, in lengte variërend van 5 tot 35 minuten. Onder andere te zien is de documentaire Chambre nr. 1 (Leila Thiam Solet N’deye), over de pijn, melancholie, vreugde en verdriet van tien vrouwen in een ziekenhuiskamer in de stad Bangui in de Centraal Afrikaanse Republiek. Ook te zien: Emails to My Little Sister (Solomon Mekonen), over de mailcorrespondentie van de in Berlijn wonende Mekonen met zijn zus in Ethiopië over wat het betekent om zwart te zijn in Berlijn.

De korte fictiefilm The Life of Esteban van de Belgische Inès Eshun, die Ghanese en Estse wortels heeft, portretteert een jongen in drie perioden van zijn leven op zoek naar zijn vader. Inmiddels werkt Eshun, die op het festival aanwezig is voor een Q&A, aan haar speelfilmdebuut, met Raoul Peck (de maker van I am Not Your Negro) als producent.


film.iafricafestival.com