Focus: 70mm-vertoningen nu ook in Kino

Tenet

In Eye kon het al, maar Kino in Rotterdam gaat ook speelfilms op het analoge 70mm-breedbeeldformaat vertonen. Na proefdraaien met Christopher Nolans Interstellar volgt zo snel mogelijk Nolans Tenet en worden klassiekers vertoond.

Ook in de bioscoopwereld herhaalt de geschiedenis zich, maar ook daar net even anders. De strijd tussen bioscopen en Netflix doet denken aan die in de jaren vijftig tussen bioscopen en televisie. Ook toen was er de angst dat bioscopen leeg zouden lopen. Toen omdat mensen thuis voor de televisie zouden blijven plakken, in onze tijd omdat mensen aan Netflix vastgelijmd zouden zitten. En net als nu ging de bioscoop in de jaren vijftig en zestig de concurrentie aan met spektakelfilms.

Titels als Ben Hur en Cleopatra moest je in de bioscoop hebben gezien. En dan het liefst op 70mm, want dat bezorgde de bezoeker, in bioscoopjargon, een ‘onvergetelijke ervaring’. Toch verdween 70mm na een paar decennia. De reden? Dure apparatuur en peperdure productiekosten van films. Het analoge 70mm-formaat verdween uit de bioscoop, maar maakte een comeback in filmmusea. Het Filmmuseum vertoonde vanaf het begin van de jaren negentig analoge 70mm-films in het Vondelparkpaviljoen en is dat na verhuizing in 2012 als Eye blijven doen.

Kino volgt het voorbeeld van Eye. Vanaf 2 juli draait Kino proef met Christopher Nolans Interstellar en later zijn nieuwe film Tenet op 70mm. Kino doet dat met de Philips DP70-projector, die in 1957 op de markt werd gebracht. Van deze projector zijn er wereldwijd nog maar honderd, zodat de zoektocht ernaar nogal wat voeten in de aarde had. De 70mm-vertoningen zullen Kino geen geld opleveren, maar “als cinemafanaten is het voor ons essentieel om onze bezoekers deze magische bioscoopervaring te kunnen bieden”, zegt programmeur Jan de Vries. Naast schaarse nieuwe 70mm-films zal het filmtheater klassiekers programmeren.


kino.nl