Focus: Toch in Nederland te zien

Close

Er glippen veel prachtige films door het net, vindt 013 Cinecitta International Film Festival. Op de vierde editie zijn zeventien films uit zestien landen te zien. Ruim de helft zijn Nederlandse of Benelux-premières.

Het festival opent met de voorpremière van Close, waarmee de Belgische regisseur Lukas Dhont de Grand Prix op het filmfestival in Cannes won. De film over de vriendschap van twee jongens is ook de Belgische inzending voor de Oscars.

Ontroerend drama, maar cinefielen zullen vooral geïnteresseerd zijn in de films die niet in Nederland worden uitgebracht. Zoals het Chinese zwartwit drama A Chat (Wang Xide), over drie generaties vrouwen die worstelen met verlies en verzoening. In het in 1968 spelende Tsjechische Word (Beata Parkanová) betalen een notaris en zijn vrouw een zware prijs voor hun weigering om de Russische inval in het land te steunen. In het Spaanse The Odd-Job Men stuit een Marokkaanse bouwvakker in Spanje op vooroordelen van een Spaanse collega. Dat klinkt naar dramatisch sociaal-realisme, maar de film weet sociale kritiek lichtvoetig te brengen.

Uiteraard ontbreekt ook de Franse cinema niet. In La vraie famille (Fabien Gorgearts) wil zes jaar nadat een stel op verzoek van de kinderbescherming een baby in huis nam de biologische vader de voogdij terug over het kind. Het leidt tot een emotionele rollercoaster, waarin de kijker voor iedereen begrip kan opbrengen. In het Mexicaanse Dos estaciones (Juan Pablo González) gaat een locale tequilafabriek, een familiebedrijf waarin veel plaatselijke bewoners werken, ten onder aan de vernietigende kracht van globalisering.

Dat ook in Roemenië nog steeds geweldige films worden gemaakt, bewijst Miracol (Bogdan George Apetri). In de psychologische thriller verdwijnt een jonge novice spoorloos uit een klooster. Aan een rechercheur de taak om uit te zoeken wat er met haar gebeurd is.

013 Cinecitta International Film Festival besluit met de Griekse roadmovie Magnetic Fields (Yorgos Goussis). Daarin geeft een danseres een lift aan een kantoorwerker, waarna de twee meer gemeenschappelijk blijken te hebben dan gedacht. Het regiedebuut, dat tot stand kwam als een volledig geïmproviseerd staaltje guerrilla-filmen, won vijf Hellenic Film Academy Awards, de Griekse Gouden Kalveren.

Naast vertoningen zijn er op het festival nagesprekken met regisseurs.


013 Cinecitta International Film Festival | 26 t/m 30 oktober | Cinecitta, Tilburg