Focus: Hummus, noedels en film

Schumann’s Bar Talks

Komt het doordat beide verleiden dat eten en film zo goed bij elkaar passen? Of profiteert film van de toenemende aandacht voor alles wat met eten te maken heeft? Hoe het ook zij, in de Verkadefabriek in Den Bosch draait het van 9 t/m 13 mei in het City Food & Film Festival om eten en film. Er zijn zes landelijke filmpremières, theatervoorstellingen, debatten, er wordt een varken uitgebeend, er is barbecueles, Hans Spitsbaard, de winnaar van Heel Holland Bakt, komt een taart bakken, en topkok Erik van Loo van het Rotterdamse Parkheuvel (twee Michelinsterren) komt koken. En natuurlijk zijn er lezingen en masterclasses, onder meer over ‘de toekomst van voedsel’, ‘nieuwe verbindingen in de voedselketen’ en ‘voeding en gezondheid in vijf zintuigen’.

Wie alleen films wil zien, meestal gevolgd door een Q&A met de maker of een voedselkenner, komt ook aan zijn trekken. In Schumann’s Bar Talks (Marieke Schroeder, 2017) reist de Duitse barman Charles Schumann de wereld over op zoek naar de interessantste bars. Voor de kenners: Schuman komt onder meer terecht in Dead Rabbit in New York, de Hemingway Bar in Parijs, El Floridita in Havana en de High Five Bar in Tokio.
In Mein Blind Date mit dem Leben (Marc Rothemund, 2017) wordt een jongen plotseling bijna helemaal blind, maar probeert dat op zijn stageplek in een luxehotel te verbergen. De film heeft weinig met eten te maken, maar obers met een visuele beperking serveren tijdens de vertoning van de film in de donkere zaal culinaire verrassingen, zodat de kijker volledig aangewezen is op zijn reukvermogen, tastzin en smaakpapillen. Silent Land (Jan van den Berg, 2016) gaat over de macht van een kleine Cambodjaanse elite, die grond opkoopt, waarna ze de kleine boeren, die er een karig bestaan op vinden, verdrijft.
Constructing Albert (Laura Collado en Jim Loomis, 2017) is een documentaire over de Spaanse chef Albert Adrià, die met zijn broer Ferran restaurant El Bulli wereldberoemd maakte. De film volgt hem als hij uit de schaduw van zijn broer stapt en restaurant Enigma ontwikkelt. Niet zomaar een restaurant, maar met een geheime toegangscode en mysterieuze borden eten. In Japan hebben ze ook verstand van eten: Ramen Heads (Koki Shigeno, 2017) gaat over het geheim van de perfecte noedelsoep. Tenslotte, Hummus the Movie (Oren Rosenfeld, 2015) portretteert mensen in het Midden-Oosten, die bij wijze van spreken een moord plegen voor de perfecte hummus. Genoeg strijd in het Midden-Oosten, maar christen, jood of Arabier: hummus geeft iedereen plezier.

verkadefabriek.nl/cfff