Focus: Film en eten in Deventer
Cooking Up a Tribute: The Turkish Way
Film en eten: het blijft een onweerstaanbare combinatie. Dat zal ook weer blijken van 20 t/m 22 april op de zevende editie van het Food Film Festival in Filmhuis De Keizer in Deventer. Het festival begint vrijdagavond met een whiskyproeverij. Wie daarna de wereld nog scherp ziet, kan kijken naar Nederland whiskyland (Gwen Jansen). De documentaire volgt zes whiskyliefhebbers in hun whiskyavonturen.
Zaterdag is er geen whisky, maar kan er worden gegeten bij The Goddesses of Food (Verane Frediane), een documentaire over vrouwelijke chefs in de restaurantwereld. Aan het woord komen de Amerikaanse sterrenchefs Dominique Crenn (eerste vrouw met twee Michelinsterren) en Barbara Lynch. Waarom zijn er niet meer vrouwen met Michelinsterren? Ga voor het antwoord naar de film.
Zondag pakt Filmhuis De Keizer uit met een uitgebreid filmprogramma. In Cooking Up a Tribute: The Turkish Way (Luis Gonzalez) ontdekken de drie broers Roca, Catalaanse topgastronomen, in Turkije de inheemse keuken. In Silent Land (Jan van den Berg) gaat het over het netelige lot van kleine boeren overal op de wereld. Bodemboeren + Koolstofboeren (Fransjan de Waard en Joris van der Kamp) portretteert boeren die duurzame landbouw in praktijk brengen. De speelfilm Estômago (Marcos Jorge) is leerzaam voor iedereen die in de gevangenis belandt, want hij toont een schlemiel die zich door zijn kookkunst in de gevangenishiërarchie omhoog werkt. Tenslotte, de BBC-documentaire Apples: British to the Core (Emma Boswell) toont de rijke Britse appelgeschiedenis. Nooit geweten dat er 2500 appelrassen zijn in Engeland.
En natuurlijk geen Food Film Festival zonder debat: voedseljournalist Janno Lanjouw praat aan de hand van filmfragmenten over ons voedselsysteem.