Het nieuwe kijken #54

Verboden voor drones

Eye in the Sky

Vanaf de daken van Teheran klinkt het geluid van automatische wapens. De schokkerige beelden tonen een luchtafweermitrailleur, gestationeerd op een hoog gebouw, vurend in de lucht. Het doelwit: een drone. In het nieuwe seizoen Onze man in Teheran laat correspondent Thomas Erdbrink zien hoe hij de drone die hij wilde gebruiken voor zijn VPRO-documentaireserie moet inleveren bij het ministerie van Informatie. Doordat zomaar iemands drone dicht bij het huis van geestelijk leider Ali Khamenei is gekomen en met alle macht moest worden neergeschoten, geven de Iraniërs geen toestemming meer om met drones te filmen.
Ze hebben groot gelijk. Een paar jaar geleden dacht je bij drones nog aan militaire vliegtuigjes zonder piloot die vijanden op de grond kunnen uitschakelen terwijl de aanvaller veilig op duizenden kilometers afstand achter een controlepaneel zit. De bloedstollende film Eye in the Sky gaat over deze manier van oorlogsvoeren en de morele dilemma’s van de dronepiloot met zijn vinger op de vuurknop. Als kijker huiver je bij het zien van wat drones kunnen doen in handen van militairen.
Nu is de kwestie: wat kunnen drones aanrichten in handen van consumenten? Zoek je in de webshop van MediaMarkt naar ‘drone’, dan krijg je meer dan 250 resultaten. Het start bij plastic speelgoeddingetjes van 30 euro en loopt tot vliegtoestellen waar inlichtingendiensten tien jaar geleden wellicht een fortuin voor over zouden hebben gehad. Het topmodel in de lijst weegt bijna 4 kilo en haalt een snelheid van 100 km per uur. Een van de populairste producten weegt een tiende maar kan al bijna hetzelfde. Een cameradrone die theoretisch 5000 meter hoogte kan bereiken, bijna 70 kilometer per uur vliegt, meer dan twintig minuten in de lucht kan blijven en ondertussen vrolijk in 4K filmt. Kost je 830 euro. Ingeklapt is het ding blijkbaar niet veel groter dan een smartphone. Het is verbijsterend dat zulke techniek zomaar te koop is. Zou het kunnen dat dit ding te klein is om nog uit de lucht te kunnen knallen? Voorlopig vestig ik mijn hoop op bordjes zoals ik laatst zag in een hotel: ‘No drones allowed in the pool area’.

Ebele Wybenga

Geschreven door Ebele Wybenga