Thuiskijken deze week – 3 november 2014

  • Datum 03-11-2014
  • Auteur vanons
  • Deel dit artikel

The Wind Rises

Een overzicht van de beste releases voor het kleine scherm in de week van 3 tot en met 9 november.

The Wind Rises | Het is écht zijn laatste film. Hayao Miyazaki heeft vaker zijn afscheid aangekondigd, maar dit keer zegt hij dat hij het meent. Het is daarom passend dat deze fictieve memoires van Jiro Horikoshi, de beroemde ontwerper van Japanse jachtvliegers uit de Tweede Wereldoorlog, zijn gehele oeuvre lijkt te overzien.
Verkrijgbaar op dvd en blu-ray (Lumière) vanaf 4 november

Feuchtgebiete | Met haar stiekeme distributie van bacterierijke lichaamssappen zou Helen Memel het kladdige zusje van Amélie Poulain kunnen zijn. David Wnendts verfilming van de gelijknamige schandaalroman gebruikt provocatie voor een spel van aantrekken en afstoten. Eindelijk een film waarin vrouwelijk lust niet (alleen) problematisch is.
Verkrijgbaar op dvd (De Filmfreak/Contact Film) vanaf 4 november

Jimmy’s Hall | Ook als Ken Loach een historisch drama maakt, heeft hij een actuele boodschap. Met het in de jaren dertig in Ierland spelende Jimmy’s Hall roept hij op ons lot in eigen hand te nemen, en trekt hij welbewuste parallelen tussen toen en nu. "Net als eind jaren twintig en dertig is het rechts dat profiteert van de crisis", aldus de regisseur.
Verkrijgbaar op dvd (Twin Pics/Cinéart) vanaf 4 november

Moebius | Provocateur Kim Ki-duk betoont zich de erfgenaam van de Italiaanse filmsater Marco Ferreri met deze ontsporende seksuele familiefarce: niet het genot, maar de last van de seksuele lust staat centraal.
Verkrijgbaar op dvd (De Filmfreak) vanaf 4 november

2/11 Het spel van de wolf | Gisteren was hij op tv te zien, op de tiende sterfdag van Theo van Gogh, deze thriller over de nasleep van de moord op de filmmaker. Zoals Van Gogh dat zelf deed met de moord op Fortuyn in zijn laatste speelfilm 06/05, spint regisseur Thomas Korthals Altes een web van (fictionele) intriges rond de moord.
Verkrijgbaar op dvd (A-Film) vanaf 4 november

TV-Tip: Away hrom Her | Het eerste dat opvalt in Away from Her is dat er zo weinig opvallends gebeurt. In het begin in ieder geval. En dat is meteen een van de beste keuzes die debuterend regisseur Sarah Polley maakte. Een andere sublieme keuze is om niet melodramatisch te doen over het onderwerp: Alzheimer. Bijna geen tranen, alleen verdwijnen.
Te zien op BBC1, woensdag 5 november, 0:45 uur