Thuiskijken deze week – 19 oktober 2015

  • Datum 19-10-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ilo Ilo

Ilo Ilo | Losjes gebaseerd op zijn eigen jeugd in Singapore vertelt debuterend regisseur Anthony Chen met Ilo Ilo een schijnbaar simpel verhaal over een gebroken gezin en de heilzame invloed van een werkster. Hij weet gaandeweg een indrukwekkende rijkdom aan thema’s te raken: de klassenmaatschappij, in Singapore duidelijker dan elders aanwezig maar wereldwijd relevant, en vooral hoe een economische crisis invloed heeft op de meest intieme beslissingen binnen een gezin. Weer een mooi voorbeeld van hoe een heel specifiek onderwerp een universeel verhaal kan vertellen.
Verkrijgbaar op dvd (Remain in Light) vanaf 20 oktober

In Grazia di Dio | Vier vrouwen beginnen een nieuw leven op het Zuid-Italiaanse platteland. Regisseur Edoardo Winspeare reageert met In Grazia di Dio op het bestaan na de economische crisis. Het gegeven is niet origineel, maar de oprechtheid waarmee de Italiaanse regisseur Edoardo Winspeare dit verhaal vertelt, is verrukkelijk.
Verkrijgbaar op dvd (Homescreen) vanaf 22 oktober

TV-Tip: Animal Kingdom | Met het groezelige debuut over een criminele familie Animal Kingdom richt de Australische regisseur David Michôd zich niet op de adrenaline van de misdaad maar op de achterliggende angst van de crimineel. Vooral de openingsscène is ijzersterk: De zeventienjarige Joshua, kortweg J (James Frecheville) hangt op de bank en kijkt naar een dom spelprogramma. Zijn moeder ligt, ogenschijnlijk duttend, naast hem op de bank. En dan komt het ambulancepersoneel binnen dat hij blijkbaar al eerder had gebeld. "Ze nam een overdosis smack", meldt J droogjes, bijna apathisch.
Te zien op vrijdag 23 oktober om 22:10 uur op NPO3

Import: Kwaidan | Deze heruitgave van Criterion gaat ontzettend goed samen met het M?BII Japan programma van EYE. Met Kwaidan verfilmde Masaki Kobayashi (bekend van Harakiri) een viertal Japanse volksverhalen met bovennatuurlijke elementen van Lafcadio Hearn. Kobayashi maakte van de spookverhalen droomachtige korte films met ongekende schilderachtige kwaliteiten.
Verkrijgbaar op blu-ray en dvd (Criterion, r1/A) vanaf 20 oktober