Thuiskijken deze week – 16 maart 2015

  • Datum 16-03-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Calvary

Calvary | Voor sommige Britse recensenten een van de beste films van 2014, maar in Nederland enkel op dvd te krijgen. John Michael McDonagh neemt in zijn tweede speelfilm met inktzwarte humor het misbruikverleden van de katholieke kerk op de korrel.
Verkrijgbaar op dvd (20th Century Fox) vanaf 18 maart

Still the Water | "Ik wilde twee jonge personages confronteren met vragen over liefde en over leven en dood", zegt regisseur Naomi Kawase. "Vragen die we allemaal hebben, maar Kyoko en Kaito zijn nog zo onschuldig." Het resultaat is een film waarin ze feilloos laveert tussen spirituele en wereldse benaderingen van dood en rouw, met een wispelturige zee als achtergrond.
Verkrijgbaar op dvd (Cinéart) vanaf 18 maart

La prochaine fois je viserai le coeur | "Hij is geen koelbloedige moordenaar, het is een amateur", vertelde de Franse regisseur Cédric Anger tijdens het afgelopen IFFR over het hoofdpersonage van zijn op ware gebeurtenissen gebaseerde thriller: een agent die ’s nachts op pad gaat als moordenaar. "Hij is klungelig, en bang voor bloed, en dat maakt hem des te enger."
Verkrijgbaar op dvd (Lumière) vanaf 18 maart

TV-Tip: Valhalla Rising | Voor een Vikingfilm heeft Nicolas Winding Refns Valhalla Rising verdacht veel weg van de films van Lisandro Alonso. Ook hier veel schijnbaar doelloze omzwervingen in een landerig tempo. Alleen dan onderbroken door grof hakwerk met bijlen tussen de mythische Eenoog en de tegenstanders die hij op zijn pad vindt. Slow Cinema met spierballen.
Te zien op RTL7 op donderdag 19 maart om 00:45

Import: Ride the Pink Horse | In hetzelfde jaar dat hoofdrolspeler/regisseur Robert Montgomery Lady in the Lake uitbracht, een gimmick-­film die geheel vanuit het oogpunt van detective Phillip Marlowe bezien wordt, kwam hij ook met deze zwartkomische noir. Minder bekend, maar daar brengt deze Criterion-uitgave hopelijk verandering in.
Verkrijgbaar op dvd en blu-ray (regio 1/A, Criterion) vanaf 16 maart