Thuiskijken deze week – 14 september 2015

  • Datum 14-09-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Surprise

De Surprise | Liefde en dood liggen ongewoon dicht bij elkaar in de romantische komedie De surprise, Mike van Diems eerste speelfilm in achttien jaar. Het wereldvreemde hoofdpersonage, gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge, en het opzettelijk trage tempo maken De surprise tot een zeldzame verschijning onder de Nederlandse romantische komedies. Alsof Van Diem lang niet wil toegeven dat hij inderdaad een romantische komedie heeft gemaakt. "De film is geen Alles-is-mannenharten-straten-liefde-met-Sinterklaas-op-Ibiza", grapt hij er zelf over. "Er zit een filosofische basis onder."
Verkrijgbaar op dvd en blu-ray (A-Film) vanaf 19 september

Atlantic. | Atlantic. combineert het opwindende idee van een onmogelijke missie — denk aan de stoere oceaanreizigers van de Kon-Tiki of onze eigen roeier Ralph Tuijn — met het beeld van de Afrikaanse immigrant. Een botsing van overbekende beelden; dat kán bijna niet anders dan een nieuwe manier van kijken opleveren. "Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk de grens tussen heden en verleden te vervagen," vertelt regisseur Jan-Willem van Ewijk over zijn surffilm met een twist, "om de verwarring tussen droom en realiteit zoveel mogelijk aan te zetten."
Verkrijgbaar op dvd (Homescreen) vanaf 17 september

Taxi Teheran | De Iraanse regisseur Jafar Panahi mag sinds 2010 geen films meer maken en zijn land niet verlaten. Toch is hij nu alweer in zijn derde ‘illegale’ film op dvd te zien, dit keer als een taxichauffeur met een verborgen camera. Deze Perzische variant op het tv-programma Taxi is een filmische verzetsdaad die constant schakelt tussen filmkolder entragische realiteit. Panahi won er de Gouden Beer mee op het Filmfestival Berlijn.
Verkrijgbaar op dvd (Imagine) vanaf 15 september

Eisenstein in Guanajuato | Zoals gebruikelijk stopte Peter Greenaway zijn nieuwste film boordevol verwijzingen. Hij gaat over de homoseksuele verhouding tussen de legendarische Sovjet-regisseur Sergej Eisenstein en zijn Mexicaanse gids Palomino Canedo tijdens de opnames van Que Viva México! Greenaway overspoelt de kijker in woord en (archief)beeld met informatie, in shots die soms snel voorbijflitsen.
Verkrijgbaar op dvd (Homescreen) vanaf 17 september