Neder­landers delen mas­saal streaming­abon­nement

Netflix maakte eerder dit jaar bekend extra kosten in rekening te gaan brengen als abonnees hun account delen met iemand buiten het eigen huishouden. Dat zal hard aankomen, want uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van alle Nederlandse Netflix-kijkers meelift op het abonnement van iemand anders.

Online gokplatform Time2Play deed onderzoek onder 400 Netflix-kijkers en concludeerde dat 57% keek via de account van buiten het eigen huishouden. Abonnees beantwoordden de vraag of ze hun account zouden delen voor 67% met ja. In Nederland is het zelfs zo dat iedere betalende gebruiker drie ‘meelifters’ heeft.

De kosten van een abonnement zijn de belangrijkste drijfveer om een account te delen. Van de meelifters zegt 77% geen abonnement te nemen als er zelf voor betaald moet worden. Bij degenen die wel betalen, zit er maar beperkt rek in het bedrag dat ze bereid zijn te betalen. Bij een maandtarief hoger dan €17,60 haakt de gemiddelde Nederlandse Netflix-gebruiker af. De prijs van een Premium-account, €15,99, ligt daar al gevaarlijk dichtbij in de buurt.

De vraag is dus in hoeverre Netflix zijn recent tegenvallende omzetcijfers kan compenseren door abonnementsverhoging en/of een tarief voor extra profielen. Met dat laatste wordt al geëxperimenteerd in Chili, Costa Rica en Peru, waar gebruikers buiten het betalende huishouden een maandbedrag van €2,80 betalen.