MUBI Spotlight: La perrera

  • Datum 30-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Filmkrant en VOD-platform MUBI presenteren elke maand een gezamenlijk filmprogramma. Filmkrantlezers kijken drie maanden gratis. Deze maand zes keer on the road door Latijns-Amerika, met vanaf vandaag: La perrera, een droogkomisch portret van de lamlendige David. Hij verblijft tijdelijk in een dorp in Uruguay. Zo’n gehucht waar meer honden dan vrouwen wonen. Zijn motto: van uitstel komt afstel.

"Dit jaar ga jij iets doen dat je nog nooit hebt gedaan: je gaat werken!" Zo maant Ruben (Martin Adjemián) zijn 25-jarige zoon David (Pablo Riera) in La perrera. Omdat David zijn examens niet heeft gehaald, is zijn studiebeurs ingetrokken. Hij staat op een keerpunt: binnen een jaar moet hij zijn examens halen. Als noodoplossing verhuist hij van Montevideo terug naar zijn geboortedorp. Bij zijn vader vindt hij onderdak. De voorwaarde is dat David met geld van zijn vader een eigen huis bouwt: alleen dan krijgt hij het door zijn vader ingenomen studiemateriaal weer terug. David moet dus flink wat werk verzetten voordat hij weer kan studeren. Als hij niet oppast kwijnt hij weg in het godvergeten gat, waar mannen klaplopers zijn en de postbode bijbeunt als drugsdealer.

Siliconentieten
Het enige dat de mannen doen is hangen op straat, drinken op straat, blowen op straat en smachten naar een vrouw. Werk wordt amper verzet. Het devies is mañanamañana: morgen zal ik het beter doen. Ook David is ‘slachtoffer’ van dit mentaliteitsprobleem. Wanneer Ruben met zijn geliefde Blondina (Adriana Barbosa) op reis gaat heeft David het rijk alleen. Kan hij de discipline opbrengen om zich dagelijks te melden bij zijn huis in aanbouw?

De beelden van een op straat zwervende nietsnut bewijzen van niet. Cineast Manolo Nieto schroomt niet David’s flegmatische gedrag expliciet in beeld te brengen. In een close-up wordt zijn mannelijk lid getoond, als bewijsmateriaal voor zijn eretitel, want iedereen weet dat hij verslaafd is aan masturbatie. Iedereen mag weten dat David een lapzwans is in een dorp vol lapzwansen. Die dubbelzinnige roem wordt geïllustreerd door een bezoek aan de kruidenier. Zonder enige aanleiding steekt de koopman een verhaal af over overmatige ejaculatie en prostaatproblemen. In een close-up zien we hoe hij dit met zijn handen probeert uit te beelden.

Zo gaan de meeste gesprekken in La perrera over seks, siliconenborsten, wijn en andere futiliteiten. De leegte in het dorp wordt weerspiegeld in de film. Het is alsof je kijkt naar het befaamde pekdruppelexperiment: de druppel valt nooit als je ernaar kijkt. We zien loze beelden, van David die de afwas laat staan. Het versterkt het gevoel van uitzichtloosheid, net zoals in de scène waarin David op zwart zaad zit. Naarstig zoekt hij onder zijn bed naar een uitgedrukte joint. Wanneer houdt het op? Wanneer zal David de teugels in handen nemen? Wanneer zal hij ontwaken uit zijn lethargie? Het is precies dat contrast, tussen de utopische ambities van David en de besmeurde werkelijkheid, dat La perrera grappig maakt.

Scharreltje
Die humor komt tegen het einde van de film tot een hoogtepunt. Het gebrek aan arbeidsethos bij de mannen krijgt nieuw elan als de komst van Evelin (María Sofía Dabarca) wordt aangekondigd. David vertelt aan zijn vrienden dat zijn scharreltje op bezoek komt, met in haar kielzog al haar studiegenoten. Ineens verschijnen uit alle hoeken en gaten lanterfanters die David hun diensten aanbieden. Als beloning voor werk aan de bouwval, reserveren ze denkbeeldig een meisje. Hun harde werk zal beloond worden. De lange periode van droogte zal worden beëindigd.

De mannen staan bij de bushalte klaar om hun instinctieve lusten te botvieren. Schaapachtig kijken ze naar de deur die opengaat. Evelin stapt uit, en een als vrouw verklede man. Waar blijft de rest? De bus rijdt verder. De lonkende blik van de mannen verandert in een gemeenschappelijke woede. Als de agressie weer is bekoeld wordt er toch een feestje gevierd. David’s ruïne is het toneel van het drinkgelag. De mannen zijn zoals gebruikelijk tot elkaar veroordeeld. Het verklaart meteen de afwezigheid van vrouwen in het dorp. Zij zagen de bui al hangen, en kozen op tijd het hazenpad.

Omar Larabi

Filmkrant-lezers kijken drie maanden gratis op MUBI.com, waar La perrera vanaf vandaag 30 dagen lang is te zien.