Focus: Urban films

Brian Banks

Je kunt lang praten over het gebrek aan diversiteit in de Nederlandse bioscopen, maar je kunt er ook iets aan doen. Dat doet Da Bounce Urban Film Festival (DBUFF) al zes jaar. Ook nu weer vertoont het festival, dat van 31 oktober t/m 3 november in Tuschinski en Arena in Amsterdam wordt gehouden, een uitgebreid programma van urban films.

Het festival opent met Brian Banks (Tom Shadyac, 2018), een speelfilm over een waargebeurde Amerikaanse gerechtelijke dwaling. Brian Banks werd in 2002 als zestienjarige talentvolle footballspeler door een medescholier beschuldigd van verkrachting. De rechter geloofde de aanklacht en Banks belandde voor zes jaar in de gevangenis. Na een bekentenis jaren later van de medescholier dat haar beschuldiging vals was, werd Banks in 2012 van alle blaam gezuiverd. Na elf verloren jaren kon hij verder met zijn sportcarrière. Banks is bij de première in Tuschinski aanwezig.

Naast de openingsfilm vertoont het festival ruim dertig urban films in allerlei genres, waaronder de documentaire Emanuel (Brian Ivie, 2019), over de gruwelijke, racistische aanslag op kerkgangers in 2015 in de stad Charleston, waarbij negen mensen werden gedood. Van een andere orde is Wiren (Ivan Tai-Apin, 2018), een speelfilm over een dove Surinaamse jongen die als hij niet toegelaten wordt tot de universiteit de strijd aangaat voor gelijke rechten voor doven. In de speefilm Port Authority (Danielle Lessovitz, 2019) wordt een heteroman geconfronteerd met zijn genderopvattingen als hij verliefd wordt op een transvrouw. Martin Scorsese is als uitvoerend producent aan de film verbonden.

Tien korte films van Nederlandse filmmakers die in diversiteit en thematiek urban cultuur ademen, strijden op het festival om een stimuleringsprijs van duizend euro en vertoning op het British Urban Film Festival. Ook is er een buitenexpositie van ruim dertig billboards met portretten van zwarte acteurs om het belang van diversiteit in de acteerwereld te benadrukken.


dbuff.nl