The Lost City of Z

Waar is de tropenkolder?

 • Datum 29-03-2017
 • Auteur
 • Gerelateerde Films The Lost City of Z
 • Regie
  James Gray
  Te zien vanaf
  01-01-2016
  Land
  Verenigde Staten
 • Deel dit artikel

Een Britse avonturier hoopt een oude indianenstad te vinden maar wordt geplaagd door akelige infecties, vijandige stammen, hongerige piranha’s en overboord geslagen proviand.

Ontdekkingsreiziger Percy Fawcett is nog maar net aangekomen in het junglegebied tussen Brazilië en Bolivia, of hij belandt al in het operatheater van een excentrieke rubberbaron. Het is onmogelijk om niet meteen aan Fitzcarraldo te denken. Maar waar het Amazonegebied in Werner Herzogs maniakale meesterwerk het decor was voor een grotesk uit de hand gelopen obsessie, daar sluimert de gekte in The Lost City of Z hooguit onder de oppervlakte. Drie keer zien we Fawcett terugkeren naar ‘Amazonia’, verleidelijk en mysterieus in beeld gebracht door Darius Khondji. In werkelijkheid reisde de Britse officier, cartograaf en avonturier zelfs zeven keer af naar het gebied, waar hij hoopte een antieke indianenstad te vinden. El Dorado wilde hij zijn verloren stad niet noemen — Fawcett had het liever over ‘Z’. Van de laatste zoektocht in 1925 keerden Fawcett en zijn zoon nooit terug. Regisseur en scenarist James Gray laat in het lyrisch gefilmde slot in het midden hoe het met hen is afgelopen.
De voorafgaande uren zijn minder poëtisch: we zien hoe de ontdekkingsreiziger zijn expedities keer op keer moet afbreken vanwege akelige infecties, vijandige indianenstammen, hongerige piranha’s en overboord geslagen proviand. Tussen de Zuid-Amerikaanse bedrijven door keert hij meerdere keren terug naar zijn gezin, dat draaiende wordt gehouden door zijn doortastende echtgenote, gespeeld door Sienna Miller. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt wordt hij onder de wapenen geroepen en voert hij heldhaftig een regiment aan tijdens de uiterst bloederige Slag aan de Somme.
Aanvankelijk zou coproducent Brad Pitt de rol van Percy Fawcett gaan spelen, en ook Benedict Cumberbatch werd genoemd. Betrokkenheid van zulke sterren had ongetwijfeld een gelikter avonturenepos opgeleverd. De wat bescheidener overkomende Charlie Hunnam is beter op zijn plek als de beroepsmilitair die niet verder op de sociale ladder komt omdat hij, aldus een meerdere, "een ongelukkige keuze in voorouders maakte". In Hunnams vertolking is Fawcett een onderzoekende man, die oprechte interesse toont in de leefwijze van de indianen aan de rivier, en die de veiligheid van zijn getrouwen steeds boven zijn missie stelt.
Gray baseerde zijn vertelling op David Granns non-fictieboek  The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon. We zien dat Fawcetts missie inderdaad doden oplevert. Maar we zien hem ook tweemaal een expeditie afbreken op een moment dat een werkelijk geobsedeerde man zou doorzetten, ongeacht de consequenties. Als het erop aankomt maakt Fawcett echter steeds de verstandige keuze. De mildheid van zijn obsessie staat in de weg van de tropenkolder die deze film memorabel had kunnen maken.

Fritz de Jong