Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)

Schone schijn

Wat zijn we in onze tijd toch open over seksuele problemen. Niet echt dus. Tieners al helemaal niet, want op die leeftijd wil iedereen de indruk van ultieme minnaar wekken. Bij tiener Eduardo is de kloof tussen het beeld dat hij van zichzelf uitdraagt (supercool) en de werkelijkheid letterlijk pijnlijk groot, want zoals de titel Short Skin kan doen vermoeden heeft hij een te krappe voorhuid.

Een simpele operatie kan het euvel, dat seks akelig pijnlijk maakt, verhelpen, maar Eduardo zwijgt over zijn aandoening. Het levert gênant-komische situaties op als hij met een geile vriend, die gezworen heeft dat zij beiden voor het einde van de zomervakantie voor het eerst geneukt zullen hebben, leuke meiden ontmoet. Als één van hen met Eduardo het bed induikt, wringt hij zich in bochten om geen seks te hoeven hebben. Omdat hij zwijgt over wat er met hem aan de hand is, stapelt misverstand zich op misverstand.
Het verhaaltje doet misschien vermoeden dat Short Skin, met als ondertitel I dolori del giovane Edo (De pijn van de jonge Edo), een platte puberkomedie is, maar niets is minder waar. Debuterend regisseur Duccio Chiarini heeft een integer, komisch en ontroerend coming-of-age dramagemaakt over een tiener, die uit angst om voor sukkel te worden versleten, zwijgt over zijn fysieke ongemak. Het brengt hem in netelige situaties, waaruit hij zich zo onhandig en leugenachtig probeert te redden, dat een vriendin niets meer met hem te maken wil hebben. In pornofilms zie je nooit zulke problemen, zegt Eduardo beteuterd tegen zijn vriend. Aan het einde van de eerlijke, niet-preutse, bitterzoete film heeft de tiener een wijze les geleerd: achter de schone schijn ligt het echte leven.

Jos van der Burg