Robot & Frank

Vriend zonder naam

Robot & Frank

Het geheugen van Frank gaat hard achteruit. Gelukkig is het de nabije toekomst en krijgt hij een robotbutler cadeau in de goedmoedige buddykomedie Robot & Frank.

En wéér een film in het opbloeiende genre ‘Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan’. Na in Hope Springs een ouder stel te zien leren samenzijn en in Tous ensemble een groep oudere vrienden te zien leren samenwonen, krijgen we in Jake Schreiers Robot & Frank voorgeschoteld hoe de zeventigjarige Frank moet leren niet alleen te zijn.

Want oud-inbreker Frank (een rol die acteur Frank Langella op het lijf is geschreven) is van nature een loner. Hij leeft teruggetrokken in een klein dorpje in een bosrijke omgeving, ver van zijn reislustige dochter Madison en z’n zakelijke maar zorgzame zoon Hunter. Net té ver om hen in staat te stellen Frank de zorg te bieden die hij steeds meer nodig heeft: Frank wordt vergeetachtig. Gelukkig speelt de film in de nabije toekomst, en kan Hunter zijn vader een robot-verzorger cadeau doen.

De knorrige Frank verzet zich uiteraard in eerste instantie tegen de glimmende iPhone-op-menselijk-formaat die zijn huis binnendringt en hem dwingt gezonder te leven. Totdat zijn met precisie gekalibreerde ledematen uitstekend geschikt blijken om sloten en kluizen open te maken. Een doelwit dient zich al snel aan, wanneer een hippe ict-er de plaatselijke bibliotheek wil omtoveren tot een ‘augmented reality center’ waar de boeken slechts als decoratie dienen, waardoor de bibliothecaresse op wie Frank een oogje heeft, zonder werk komt te zitten.

Zo ontspint zich op gemoedelijk tempo een buddykomedie waarin Frank en de robot langzaam naar elkaar toe groeien. Hoewel de plot zich voorspelbaar ontrolt, is hij gebouwd op een sterke metafoor over de rol van geheugen. Bovendien wordt de setting in de toekomst ten volle benut, niet alleen doordat de robot zo zonder al te veel uitleg kan worden geïntroduceerd, maar ook door visuele details (alle nummerborden dragen een QR-code) die de film net wat flair geven en komische terzijdes over het leven met apparaten. Zoals twee robots die door hun eigenaars gedwongen worden tot een praatje: "Hoe gaat het met je?" "Ik functioneer naar behoren." "Ik ook." Einde gesprek.