Rebels

Het wonder van oprechte aandacht

 • Datum 27-04-2016
 • Auteur
 • Gerelateerde Films Rebels
 • Regie
  Kari Anne Moe
  Te zien vanaf
  01-01-2015
  Land
  Noorwegen
 • Deel dit artikel

Noorse drop-outs worden klaargestoomd om binnen drie maanden een baan te vinden in deze fijngevoelige documentaire over rebelse schoolverlaters, naar wie eindelijk eens geluisterd wordt.

Als je je hele leven hoort dat je niet deugt, is het moeilijk om mensen te vertrouwen en groeit de verleiding om je cynisch van de wereld af te keren. Des te indrukwekkender zijn de voorzichtige pogingen van een groepje drop-outs om hun zelfvertrouwen terug te winnen tijdens een speciale cursus voor Noorse schoolverlaters. Ze doen dat onder aanmoediging van coaches die de twintigers nu eens niet op hun onvolkomenheden wijzen maar op hun goede eigenschappen. Eerst zien we de stoere en onverschillige cursisten nog onderuitgezakt in hun bankjes zitten bij de sollicitatielessen, maar langzaamaan laten ze hun pantser zakken en merken ze dat deze mensen echt met hen begaan zijn. Ze voelen zich gezien en bloeien op. Het wonder van oprechte aandacht.
Kijk bijvoorbeeld naar de angstige jonge vrouw die uit een gewelddadige relatie komt en zichzelf daarvan de schuld gaf. "Het is zwaar vermoeiend om jezelf te haten."
Of de jonge vader Jan Olav, net uit de gevangenis, die een rampzalige schooltijd heeft doorlopen vanwege zijn dyslexie en nu rapper wil worden. Maar zijn opvliegende temperament brengt hem keer op keer in de problemen — een residu uit zijn schooltijd waar hij zich doorheen heeft moeten vechten. Wat doe je als iedereen het slechtste van je verwacht? Dan laat je het slechtste van jezelf zien.
Rebels speelt zich vrijwel geheel af in het klaslokaal waar de deelnemers zich op bewonderenswaardige wijze openen. Ze willen psycholoog worden, vrachtwagenchauffeur, criminoloog, natuurfotograaf, rapper of pyrotechnicus. Oppervlakkig gezien zou je tegen de stoomcursus kunnen tegenwerpen dat mensen toch zelf mogen beslissen of ze wel of niet meedraaien in de radertjes van de maatschappij. Waarom mogen ze niet onaangepast zijn? Deze twintigers hebben er echter niet voor gekozen om buiten de samenleving te staan, maar hebben door allerlei omstandigheden nooit eerder kunnen meedoen. Gewend om zich terug te trekken in hun eigen wereld schrikken ze als iemand van buitenaf zich over hen ontfermt. Begrijpelijk dat sommige cursisten die aandacht afhouden, het is onbekend en daardoor onveilig terrein. Toch overwint de wil om verder te komen. Het verwachtingspatroon is eindelijk doorbroken.

Mariska Graveland