Out of Love

♥=boem

 • Datum 06-07-2016
 • Auteur
 • Gerelateerde Films Out of Love
 • Regie
  Paloma Aguilera Valdebenito
  Te zien vanaf
  01-01-2016
  Land
  Nederland
 • Deel dit artikel

De grens tussen passie en geweld is dun voor Varya en Nikolai, wier heftig opbloeiende verhouding we in ellipsen krijgen voorgeschoteld in Paloma Aguilera Valdebenito’s speelse debuutfilm Out of Love.

Wanneer kok Nikolai vanuit zijn keuken Varya aan de bar ziet zitten, is het liefde op het eerste gezicht. De Griekse vrouw met de Russische naam en de uit het Oostblok geïmmigreerde man vinden elkaar in een voor hen beiden vreemde stad. "You have a funny accent", zegt hij glimlachend. "So do you", lacht zij terug.
Het is het begin van een turbulente relatie, die schrijver/regisseur Paloma Aguilera Valdebenito in ruwe flarden toont in haar speelfilmdebuut, dat werd geproduceerd in het kader van De Oversteek en afgelopen januari in première ging op het IFFR. Al snel wordt de dubbele betekenis van de titel duidelijk: de dingen die we ‘uit liefde’ doen, zijn lang niet altijd liefdevol. Waar echte liefde en passie zijn, kun je elkaar ook echt pijn doen, en liggen onzekerheid, terging en zelfs geweld op de loer.
Out of Love draait niet om de schuldvraag en is er niet op uit om de gewelddadige man eenzijdig de boosdoener te laten zijn. De impulsieve Varya is even agressief, al is haar geweld eerder psychologisch dan lichamelijk. De film draait om dat proces: het continue stuivertje wisselen tussen dader en slachtoffer, uitdager en onderdrukker. Geborgenheid en verstikking als zijdes van dezelfde medaille.
In de sterk geacteerde hoofdrollen leggen Danil Vorobyov (in Nederland bekend van zijn hoofdrol in Eastern Boys) en theateractrice Naomi Velissariou bloot wat mensen elkaar aan kunnen doen, juist als ze van elkaar houden. Dankzij deze twee hoofdrolspelers blijven de personages ondanks hun misdragingen altijd magnetisch om naar te kijken. Zo voelen we de aantrekkingskracht die de twee op elkaar blijven hebben, ondanks het destructieve karakter van hun relatie.

Joost Broeren