Our Grand Despair

Of zijn we toch bi?

  • Datum 30-08-2012
  • Auteur
  • Gerelateerde Films Our Grand Despair
  • Regie
    Seyfi Teoman
    Te zien vanaf
    01-01-2011
    Land
    Turkije/Duitsland/Nederland
  • Deel dit artikel

De Turkse filmmaker Seyfi Teoman houdt alles fijn impliciet in het ingetogen twee mannen-dansen-om-een-vrouw-drama Our Grand Despair.

Voelde Seyfi Teoman zijn noodlot aankomen? In Our Grand Despair speelt een tragisch auto-ongeluk een grote rol. Een jaar na de film verongelukte in mei dit jaar Teoman zelf met zijn motor in Istanbul. De regisseur werd niet ouder dan vijfendertig jaar. Twee films laat hij na, waarmee hij zich als een grote belofte manifesteerde. Met Summer Book, een drama over een provinciaalse familie, werd hij vier jaar geleden genomineerd voor Europese belofte van het jaar. Zijn tweede film Our Grand Despair draaide in de competitie in Berlijn. Tragisch dat er geen film van hem meer zal komen. Our Grand Despair voert twee mannen op, beiden dertigers, die op de middelbare school er al van droomden om samen te wonen. Begrijpelijk, want hun vriendschap was anders dan een gewone vriendschap, zegt één van hen. "Het was als een romance." Hoe duidelijk kun je zijn in een film? In een Turkse film waarschijnlijk niet duidelijker. Homoseksualiteit is in Turkije weliswaar niet strafbaar, maar een Gay Parade kun je er beter niet houden. Enfin, de twee nogal humorloze mannen, van wie de één een weifelende intellectueel (bril) is en de ander een kantoorwerker (baardje), vormen een beetje een tuttig stel met hun gekibbel en gedoetjes. Hun leven komt op zijn kop te staan als de ouders van een in Duitsland wonende vriend verongelukken en hij vraagt of zij zijn zus, die in Istanbul aan de universiteit studeert, in huis willen nemen. Natuurlijk doen ze dit voor hem. "We worden nu vaders", zegt één van hen gekscherend. Het pakt anders uit, want beiden worden heimelijk verliefd op de mooie studente. Het stelt de kijker voor een probleem — deze mannen zijn toch homo? — totdat hij zich realiseert dat de twee mogelijk onbewust verliefd worden op deze vrouw om zichzelf ervan te overtuigen dat ze toch echt homo zijn. Raar? Turkije is nu eenmaal geen Nederland, zodat homo’s er misschien iets langer over doen om zichzelf te accepteren.
De kracht van Our Grand Despair zit, zoals in veel moderne Turkse films, in de onderhuidse spanning. Anders dan de titel doet vermoeden zijn er geen grote (melo)dramatische uitbarstingen en allesverklarende plotwendingen. De kijker mag zelf zijn conclusies trekken over de personages, die een beetje doen denken aan de tobbende personages in Franse existentialistische films van lang geleden. Of komt dat doordat er in Our Grand Despair nog fijn wordt gekettingrookt? En passant geeft de film een fraai beeld van Istanbul als levendige wereldstad, waarin studenten demonstreren tegen de "kapitalistische mentaliteit" en de invloed van het bedrijfsleven op de universiteit. Plotseling lijkt Turkije heel erg op Nederland.

Jos van der Burg

Filmkrantredacteur Jos van der burg zal op donderdag 27 september om 19.00 uur de film in Eye inleiden.