Office Christmas Party

De kerstgeest is dood. Lange leve de kerstgeest?

 • Datum 14-12-2016
 • Auteur
 • Gerelateerde Films Office Christmas Party
 • Regie
  Josh Gordon, Will Speck
  Te zien vanaf
  01-01-2016
  Land
  Verenigde Staten
 • Deel dit artikel

In een Amerika dat wordt verscheurd door een politieke, economische en sociale crisis zou Kerstmis een oase van rust kunnen zijn, een feest van insluiting, omarming en verzoening. Office Christmas Party en Bad Santa 2 tonen echter een land dat daarvoor te cynisch is.

Vanaf het moment dat een rapnummer van DMX Office Christmas Party inluidt is duidelijk dat deze komedie van de hand van Josh Gordon en Will Speck (Blades of Glory; The Switch) slechts formeel over kerstmis gaat. Het is vooral een zuipkomedie à la The Hangover die toevallig in december uitkomt.
Kerstmanpakken, rendieren en ongepaste cadeaus genoeg, maar alleen in de context van een episch feest dat de afdeling van Clay Vanstone moet redden van de toorn van zijn zus Carol, tevens directeur, vertolkt door een constant gepikeerde Jennifer Aniston. Haar broer moet in één avond een deal sluiten met een belangrijke cliënt en deals sluit je schijnbaar het best door schaamteloos hard te feesten.
Er zitten bij vlagen geinige momenten in deze komedie die zich bijna volledig op de werk/dansvloer afspeelt. Vooral de ongemakkelijke interactie tussen mannen en vrouwen biedt venijnige stukjes dialoog. Nooit gedacht dat David Finchers Gone Girl als werkwoord kon worden gebruikt, als in: "Pas maar op, anders Gone Girl ik jou zo hard!" Dat zet de geile mannetjes van de ICT-afdeling wel op hun plek.
Verder is dit kerstfeest zo plat als maar kan. Vooral de romance tussen afdelingshoofd Jason Bateman en programmeur Olivia Munn is zo belachelijk en generiek dat die nog ongeloofwaardiger is dan feestgangers die printers uit de wolkenkrabber naar beneden gooien.
Belachelijk, ongeloofwaardig, niet zo grappig; er zijn genoeg bedenkingen te verzinnen bij Office Christmas Party. Die kritiek verdwijnt echter als sneeuw voor de zon naast Bad Santa 2.
Terry Zwigoffs eerste Bad Santa met Billy Bob Thornton in de hoofdrol kwam in 2003 als een aangename verassing. In al zijn politieke incorrectheid had Bad Santa een rake snaar gevonden tussen bravere kerstfilms als Elf en Love Actually. Dertien jaar later lijken we juist correctheid en sympathie te missen, zowel in de samenleving als in dit vervolg. Behalve een bizar slecht gemaakte film is Bad Santa 2 bovenal een pijnlijke herinnering voor iedereen die er wakker van ligt dat een haatzaaier als Donald Trump verkozen werd tot president. Dit stukje gif lijkt een tijdperk te markeren waarin we meer haatdragende uitingen zullen vinden, binnen en buiten de bioscoop. De kerstgeest is dood, lang leve de kerstgeest?

Hugo Emmerzael