My Skinny Sister

Alleen op de wereld

 • Datum 24-08-2016
 • Auteur
 • Gerelateerde Films My Skinny Sister
 • Regie
  Sanna Lenken
  Te zien vanaf
  01-01-2016
  Land
  Zweden
 • Deel dit artikel

Sanna Lenkens subtiele speelfilmdebuut My Skinny Sister, over de eetstoornis van een tienermeisje, legt het perspectief bij haar jongere zusje, innemend gespeeld door de piepjonge Rebecka Josephson.

Stella is eerder een kind dan een meisje, laat staan een vrouw. Toch wil ze graag in de voetsporen van haar oudere zus Katya treden. De beeldschone Katya is een rijzende ster in het kunstschaatsen en dus staat de wat mollige Stella ook regelmatig op de ijzers. Met weinig succes, maar dat belet haar niet om een bakvissenverliefdheid te ontwikkelen voor Katya’s buitenlandse coach. Daarbij neemt ze op de koop toe dat hun ouders meer aandacht voor Katya’s successen hebben dan voor hun jongere telg.
Maar dan verandert er iets. Katya trekt zich terug en de vertrouwde plagerigheid tussen de twee zussen maakt plaats voor iets wat Stella echt pijn doet. Haar zus heeft anorexia, en de combinatie van weinig eten en een intensief trainingsschema eisen hun tol.
Na een aantal korte film- en tv-producties maakt de Zweedse regisseur Sanna Lenken haar speelfilmdebuut met My Skinny Sister (Min lilla syster). Ze baseerde het verhaal deels op ervaringen met een eetstoornis in haar eigen jeugd, maar legt het perspectief van de film bij de jongere zus, die langzaam maar zeker buitengesloten raakt. Lenken beschouwt de wereld door Stella’s ogen en in die wereld staat ze er grotendeels alleen voor, met de ouders onwetend op de achtergrond.
Die aanpak staat of valt bij de twee jonge actrices in de hoofdrollen, en daar heeft Lenken raak geschoten. Amy Deasismont, die Katya speelt, is in Zweden beter bekend als popster Amy Diamond en maakt met deze film haar filmdebuut. Voor Zweedse kijkers zal dat een extra gelaagdheid aan de rol geven en voor haar jonge fans wellicht een reden zijn om over de netelige en relevante thematiek van de film na te denken. Maar ook zonder die voorkennis is Deasismont perfect voor de rol: ze weet de redeloze hormonenbom die haar personage op papier is in veel scènes onverwachte diepgang te geven, in ieder geval tot het scenario in de slot­akte vereist dat hysterie de overhand neemt.
Maar de echte ontdekking is Rebecka Josephson, die Stella speelt. Het acteren zal haar met de paplepel zijn ingegoten: grootvader Erland Josephson speelde in films van Ingmar Bergman en Andrei Tarkovsky, haar vader Ludvig is theaterregisseur. Waar Deasismont zich kan uitleven in grote gebaren, vereist My Skinny Sister dat de jongere actrice de emotie van de toeschouwer stuurt met blikken en kleine gebaren. Lenken loodst de piepjonge Josephson door een gevoelige, dragende rol, die maakt dat ze vrijwel elke scène in beeld is. My Skinny Sister is Stella’s film.

Joost Broeren