Mountain (Yaelle Kayam)

Zondigen op Bijbelse plek

 • Datum 31-05-2017
 • Auteur
 • Gerelateerde Films Mountain [Yaelle Kayam]
 • Regie
  Yaelle Kayam
  Te zien vanaf
  01-01-2015
  Land
  Israël/Denemarken
 • Deel dit artikel

Op de Olijfberg in Jeruzalem komt een jonge moeder in de verleiding om te doen wat God verboden heeft, in deze smaakvolle parabel over de zondeval.

Op de Olijfberg in Jeruzalem liggen naar verluidt ongeveer 150.000 Joden begraven. Volgens de overlevering zal God hier tijdens het einde der tijden beginnen met het opwekken van de doden. Huismoeder Zvia woont met haar gezin aan de rand van deze grote begraafplaats. Voor haar vormen de duizelingwekkende rijen grafstenen een toevluchtsoord. Zodra ze zich los weet te weken van haar vier jonge kinderen, kan ze naar hartenlust ronddolen tussen de graven. Dan gaat ze op bezoek bij het graf van dichter Zelda en voert ze een heimelijk gesprek met de Arabische grafdelver Abed, met wie ze steevast een sigaretje rookt.
Na zo’n vluchtig bezoekje begint bij thuiskomst het riedeltje opnieuw, in de donkere gezinswoning die ze heeft omgedoopt tot ‘de kinderboerderij’. Daar ontbreekt vooralsnog een vijfde kind: de man des huizes is vaak de hort op, en heeft nog amper oog voor zijn vrouw. Ondanks haar inspanningen: Zvia ondergaat na haar menstruatieperiode een spirituele reiniging in een Mikwe — een ritueel bad. Nu mag ze de bedden weer tegen elkaar aanschuiven: seks is geoorloofd. Later doet ze haar hoofddoek af, waarna ze, zonder enig effect, wellustig poseert.
Regisseur Yaelle Kayam grijpt in haar smaakvolle speelfilmdebuut net iets te makkelijk naar de bovengenoemde visuele clichés, waardoor het op een prachtlocatie geschoten Mountain zich niet volledig weet te onderscheiden. Dat Zvia in de verleiding wordt gebracht om te doen wat God verboden heeft, een hap nemen uit de denkbeeldige appel, komt eveneens niet als een verrassing. Al vroeg in de film zien we hoe ze in het holst van de nacht te midden van de tombes stuit op een openluchtbordeel. Op de Bijbelse plek wordt flink gezondigd, zoveel is duidelijk. De close-up van een gebruikt condoom, dat de weifelende Zvia even aanraakt, spreekt boekdelen: hier komen de bezoekers tenminste wel aan hun trekken.

Omar Larabi