Monsters University

Niet om wakker van te liggen

  • Datum 04-07-2013
  • Auteur
  • Gerelateerde Films Monsters University
  • Regie
    Dan Scanlon
    Te zien vanaf
    01-01-2013
    Land
    Verenigde Staten
  • Deel dit artikel

Monsters University is de zoveelste sympathieke Pixarproductie op rij. Misschien wordt het tijd dat Pixar-baas John Lasseter zijn bedrijf uit de klauwen van de middelmaat redt.

Door Fritz de Jong

In 2006 kocht Disney de animatiestudio Pixar voor 7,5 miljard dollar. Naast deze astronomische overnamesom werd Pixar-oprichter Steve Jobs beloond met een bestuursfunctie bij de Machtige Muis, terwijl Pixar-directeur John Lasseter benoemd werd tot hoofd animatie. In feite werd Pixar daarmee eigenlijk juist de baas van Disneys animatiedivisie, ooit het paradepaardje van oprichter Walt Disney, maar medio 2000 een technisch, artistiek en commercieel hopeloos achterop geraakt bedrijf.
In korte tijd moest Lasseter het roer omgooien bij de geplaagde studio, die achtereenvolgens flops afleverde als Brother Bear (2003), Home on the range (2004) en het godsgruwelijke Chicken Little (2005). Tot verrassing van velen zette Lasseter de klassieke handgemaakte tekenfilm terug op de kaart met De prinses en de kikker (2009), nadat zijn voorganger de analoge animatie eerder officieel bij het grofvuil had gezet. Daarna consolideerde Disney zijn suprematie in de prinsessenfilmmarkt met de schattige animaties rond Disneys troetelelfje Tinkerbel en Rapunzel, de eerste geslaagde 3D-animatie uit de studio. Aanvankelijk leek ook bij Pixar alles op rolletjes te lopen. Je kunt zelfs beweren dat de animatiepioniers hun allerbeste werk afleverden met Ratatouille (2007), Wall-E (2008), Up (2009) en Toy Story 3 (2010). Maar als je bedenkt dat de gemiddelde productietijd van een Pixarfilm vier jaar is, moet je constateren dat deze hoogtepunten allemaal al in ontwikkeling waren vóór de overname.

Kindergelach
De eerste film die Lasseter regisseerde na zijn promotie was Cars 2 (2011). Een triomf voor de merchandising-afdeling, die miljoenen autootjes mocht verschepen. Maar helaas ook de eerste Pixar-productie die slechte kritieken kreeg. Uitgerekend John Lasseter, die altijd had beweerd dat een goed verhaal belangrijker is dan techniek, probeerde zich in deze film door een warrig scenario te schmieren met opzichtig technisch spieballenvertoon. Het Keltisch getinte Brave legde in 2012 de lat weer wat hoger. Maar was het eigenlijk niet gek dat Pixar ineens een Disney-achtig prinsessenepos afleverde? En dat terwijl Disney in datzelfde jaar juist alle verwachtingen overtrof met de geïnspireerde en zeer originele computerspelletjes-hommage Wreck-it Ralph?
Voorlopig lijkt het tij niet gekeerd. Monsters University neemt de kijker mee naar een periode die vooraf ging aan het inventieve Monsters, Inc. (2001). Het verhaal beantwoordt de vraag hoe het groene eenogige monster Mike Wazowski en de blauwvachtige kolos Sully vrienden werden. Niet een vraag die ons heel erg bezighield, helaas. Aan leuke cartooneske grappen ontbreekt het niet. Pixar heeft nu eenmaal een compleet leger grappenbedenkers rondlopen. Ook al verveelt de film geen moment, met zijn vele verwijzingen naar highschool– en college-komedies uit de jaren tachtig voegt hij ook weinig toe. En was dat niet juist altijd de essentie van Pixar: dat het iets toevoegde?