Mistress America (Previously Unreleased)

Hilarisch ongemakkelijk

 • Datum 24-08-2016
 • Auteur
 • Gerelateerde Films Mistress America
 • Regie
  Noah Baumbach
  Te zien vanaf
  01-01-2016
  Land
  Verenigde Staten
 • Deel dit artikel

Iedereen is uit op eigen gewin in de sociale chaos van Noah Baumbachs Mistress America. Samen met Greta Gerwig schetst hij een hilarisch ongemakkelijk New York waarin iedereen bikkelhard wordt.

Columnist Mary Schmich schreef ooit een advies op voor de Amerikaanse jeugd: ‘Woon eens in New York, maar ga er weg voor het je te hard maakt.’ Het is een levensles die zeker van toepassing is op het zachtgekookte eitje Tracy die naar de grote stad komt om literatuurwetenschappen te studeren. De universiteit trekt haar alleen niet zo. "Het is als zo’n feestje waar je niemand kent, maar dat dan de hele tijd", klaagt ze tegen haar moeder aan de telefoon.
Uitweg is Brooke, Tracy’s potentiële stiefzus. Zij is een personage dat er haast om vraagt om in een boek gevangen te worden, zoveel quotables komen er uit haar. Alsof zij de zon is cirkelt Tracy om haar heen voor literair materiaal. Coscenarist Greta Gerwig speelt Brooke met klasse. Zij is altijd het middelpunt van de belangstelling. En als ze dat niet is, dan zorgt ze er wel voor dat daar verandering in komt. Het moge duidelijk zijn: iedereen is uit op eigen gewin in het hilarisch ongemakkelijk Mistress America van Noah Baumbach (While We’re Young, Green­berg, The Squid and the Whale). Een studievriend van Tracy vangt het sentiment van de New Yorker goed samen: "Ik voel me een genie en ik zou willen doorspoelen naar het moment dat iedereen dat ook ziet." Deze mensen zijn duidelijk te lang in New York gebleven.

Hugo Emmerzael