Light Years

Fladderende vlinders

  • Datum 14-09-2016
  • Auteur
  • Gerelateerde Films Light Years
  • Regie
    Esther May Campbell
    Te zien vanaf
    01-01-2015
    Land
    Engeland
  • Deel dit artikel

De achtjarige Rose wil lijmen wat gebroken is, in het fijnzinnige Britse debuut Light Years, dat oog heeft voor mensen en plekken die de aandacht niet zelf opeisen.

Je zou de ouders en kinderen uit Light Years, op weg geholpen door de titel, kunnen zien als hemellichamen die om elkaar heen cirkelen, zonder elkaar te raken. Een zon is er niet: hun moeder is verdwenen en de achtjarige Rose gaat alleen op pad om haar te zoeken. Als Rose haar aantreft in een psychiatrisch ziekenhuis vertelt haar moeder (singer-songwriter Beth Orton) over zichtbare sterren die er eigenlijk niet meer zijn, de dode sterren. Het trieste gevoel dringt zich op dat ze zichzelf daarmee bedoelt: je ziet haar wel maar ze is er niet meer bij.
Zonder te dramatiseren weet Esther May Campbell inzichtelijk te maken wat er in deze bijkans ouderloze kinderen omgaat, met subtiele dialogen die ongrijpbaar meanderen, maar op cruciale momenten kruisen met het dieperliggende verhaal. Rose vraagt zich af: kunnen we niet weer heel gemaakt worden?, met het natuurlijke verlangen van een kind om te lijmen wat gebroken is. Haar oudere broer Ewan wil liever ergens anders zijn, "om te weten hoe het is om normaal te zijn". Want dat normale midden is iets waar hij alleen maar omheen heeft kunnen draaien. Hij heeft slechts een vermoeden van wat een normaal leven zou kunnen zijn. Daar komt de angst bij om net als moeder ziek te worden, om erfelijk belast te zijn.
Debuterend talent May Campbell heeft duidelijke stilistische keuzes gemaakt en filmt de kinderen afwisselend in een natuurlijke en industriële omgeving. In de velden, op een braakliggend terrein of op karakterloze kruispunten, in nauwe doorkijkjes in hun huis, langs de snelweg of op een gifgroen fietsje voor een grijze loods. Het getuigt van inlevingsvermogen om juist de camera te richten op plekken die geen aandacht opeisen, net zoals ze oog heeft voor deze kinderen die uit hun baan zijn geslingerd en uit zicht zijn geraakt. De onbereikbare vader is vooral bezig in zijn kweekkas waar de vlinders om hem heen fladderen. Dat hadden eigenlijk zijn kinderen moeten zijn.

Mariska Graveland